Izrael dobio prvu bitku u svemiru :: zoricakusmuk.info ::

Izrael dobio prvu bitku u svemiru


Izrael je upotrijebio svoj protivraketni odbrambeni sistem "Strijela" da obori balističku raketu van Zemljine atmosfere i vjeruje se da je to prva bitka koja se ikada odigrala u svemiru.
 
Balističku raketu su lansirali jemenski Huti koje podržava Iran i preletjela je skoro 1.600 kilometara iznad Arapskog poluostrva na putu ka izraelskom lučkom gradu Eilatu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su tek nekoliko detalja o presretanju, međutim, poznato je da vazduhoplovstvo jevrejske države koristi nekoliko baterija sistema "Strijela 2" koji koristi hipersonični presretač za uklanjanje dolaznih projektila u svemiru.

Izraelsko ministarstvo odbrane objavilo je video snimak na kome se vidi trenutak presretanja. Vidi se cilindrični oblik nadolazeće balističke rakete prije nego što se eksplozija razmaže po ekranu.

"Vazdušni sistemi pratili su putanju rakete koju su potom presreli u najprikladnijem operativnom vremenu i lokaciji", navela je IDF u kratkom saopštenju.

Fotografije iz Eilata pokazuju trag dima od presretača "Strijela" dok su stanovnici prijavili da su čuli veliku eksploziju sa zemlje.

Jemenski Huti su takođe objavili snimke na kojima se navodno vidi da je raketa lansirana kao dio baraža dronova i drugog oružja dugog dometa usmjerenog na izraelska mjesta i gradove, prenosi Kurir pisanje Telegrapha.

Navodi se i da je ispaljena balistička raketa "Kader" koja je poboljšana verzija "Šahab 3" iranskog dizajna. "Kader" je dugačak više od 15 metara i nosi visokoeksplozivnu bojevu glavu. Ima domet koji stavlja cijeli Izrael na dohvat Huta koji su objavili rat Izraelu.

Upravo je to prijetnja zbog koje je sistem "Strijela" dizajniran i raspoređen prije nekih 25 godina.

Zajednički američko-izraelski projekat proizašao je iz potrebe da se Izraelu da način da se brani nakon što su izraelski gradovi pogođeni iračkim projektilima "Skad" tokom Prvog Zalivskog rata.

Drugi protivraketni odbrambeni sistemi prvobitno su bili namijenjeni za obaranje aviona i morali su da budu prilagođeni za obaranje balističkih projektila većeg dometa na mnogo većim visinama i brzinama, a "Strijela" je bila prvi koji je dizajniran posebno za taj zadatak.

Sistem je ranije korišćen 2017. godine za obaranje sirijske rakete zemlja-vazduh S-200 koja je promašila izraelski ratni avion i kretala se ka izraelskom gradu.

Presretanje od ponedjeljka, međutim, bilo je prvi put da je iskorišćeno za svoju prvobitnu svrhu.

"Uspješno presretanje je mnogo više od zaštite stanovnika Eilata i zadavanja udarca hvalisanju Huta", rekao je zvaničnik izraelske odbrane.

Telegraph navodi da to prije svega dokazuje Iranu, koji je nesumnjivo stajao iza lansiranja i isporučio raketu, da Izrael ima sposobnost da djeluje protiv njihovog raketnog programa, a to ima mnogo šire implikacije na regionalni sukob.

Huti su od početka sukoba 7. oktobra u četiri navrata lansirali bespilotne letjelice odnosno krstareće i balističke rakete na Izrael. Obećali su da će biti još takvih napada kako bi pomogli Palestincima da pobijede.

​Tanjug

 

online