Vjerovali ili ne: U Kini izmjereno 80 stepeni Celzijusa :: zoricakusmuk.info ::

Vjerovali ili ne: U Kini izmjereno 80 stepeni Celzijusa


Posljednjih dana temperature u Kini i drugim dijelovima Azije, kao i Evropi i SAD, obaraju sve rekorde.

To stvara probleme državama širom svijeta i nalaže da se hitno pozabave klimatskim promjenama, za koje naučnici tvrde da će toplotne talase učiniti još češćim, ozbiljnijim i smrtonosnim, navodi Rojters.

Džinovski termometar u kineskoj provinciji Sinđang izmjerio je temperaturu tla od 80 stepeni Celzijusa, broj poginulih od obilnih kiša u Južnoj Koreji danas je dostigao 44, a šumski požari gore već treći dan zapadno od grčke prestonice Atine, dodaje Rojters, prenosi Tanjug.

Istovremeno, Veliko ostrvo na Havajima priprema se za udar tropske oluje Kalvin, za koju se očekuje da će donijeti čak 20,3 cm kiše i jake udare vetra, saopštila je američka Nacionalna meteorološka služba (NVS).

Svjetska meteorološka organizacija upozorila je u utorak na povećan rizik od smrtnih ishoda zbog visokih temperatura.

U Južnoj Koreji, bujične kiše pogađaju centralne i južne regione od prošle nedjelje.

Četrnaest ljudi je poginulo u podvožnjaku u centralnom gradu Čeongdžu, gdje je više od deset vozila poplavljeno u subotu kada se srušio rečni nasip.

U jugoistočnoj provinciji Severni Gjeongsang poginule su 22 osobe, više njih zbog klizišta i bujica.

Radoznali turisti u zapadnoj kineskoj provinciji Sinđang, opremljeni šeširima i kišobranima širokih oboda borili su se sa visokim temperaturama da bi snimili selfije uz ogromni termometar koji je pokazivao površinsku temperaturu u realnom vremenu od 80 stepeni Celzijusa, prikazala  je državna televizija.

U nedjelju, udaljeni grad u depresiji Turpan registrovao je maksimalnu temperaturu vazduha od 52,2 stepeni Celzijusa i time oborio rekord Kine od 50,3 stepeni postavljen 2015. godine, takođe u ovom basenu.

Peking je u utorak zabilježio svoj 27. dan sa temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa, postavljajući novi lokalni rekord za najveći broj dana sa visokom temperaturom u godini.

 Prethodni rekord kineske prestonice iznosio je 26 dana, postavljen 2000.

Za razliku od ekstremnih vrućina, očekuje se da će jake kiše, oluje sa grmljavinom i grad u narednih 18 sati zahvatiti druge dijelove Kine, saopštio je Nacionalni meteorološki centar zemlje.

Nezavisne

 

online