Većina izmiče Erdoanu dok predsjednički izbori idu u drugi krug :: zoricakusmuk.info ::

Većina izmiče Erdoanu dok predsjednički izbori idu u drugi krug


Čini se da će predsjednički izbori u Turskoj u nedjelju ići u drugi krug nakon što sadašnji predsjednik Redžep Tajip Erdoan nije uspio osvojiti većinu glasova, što je rezultat koji je ostavio dugogodišnjeg čelnika da se bori s najtežim političkim izazovom u svojoj karijeri.

Ishod glasanja pripremio je pozornicu za dvosedmičnu bitku između Erdogana i Kemala Kiličdaroglua, čelnika opozicije, da osiguraju pobjedu u drugom krugu izbora 28. maja koja bi mogla preoblikovati turski politički reljef.

Kako je neslužbeno prebrojavanje gotovo završeno, Erdoan je dobio 49.4 odsto glasova dok je Kiličdaroglu dobio 44.8 odsto, prema državnoj novinskoj agenciji "Anadolu".

Ali obje su strane tvrdile da su vođstvu.

"Iako konačni rezultati još nisu stigli, mi daleko vodimo", rekao je Erdoan pristalicama okupljenim ispred sjedišta njegove stranke u glavnom gradu Ankari.

Govoreći u sjedištu vlastite stranke, Kiličdaroglu je rekao da će glasanje izraziti "volju nacije". Rekao je: "Ovdje smo dok se svaki glas ne prebroji."

Suprotstavljene tvrdnje stigle su rano u ponedjeljak nakon burne večeri tokom koje su obje grupe optužile drugu za objavu pogrešnih informacija. Erdoan je na Twitteru upozorio opoziciju na "uzurpiranje nacionalne volje" i pozvao pristalice svoje stranke "da ne napuštaju biračka mjesta, bez obzira na sve, dok se rezultati ne finaliziju".

Opozicioni političari osporili su preliminarne ukupne brojke koje je objavila "Anadolija", rekavši da njihovi vlastiti podaci prikupljeni direktno s biračkih mjesta pokazuju da Kiličdaroglu vodi.

Na kocki je smjer članice NATO-a koja je uspjela uznemiriti mnoge svoje zapadne saveznike održavanjem toplih veza s Kremljom. Jedna od 20 najvećih svjetskih ekonomija, Turska ima niz političkih i privrednih veza koje obuhvataju Aziju, Afriku, Evropu i Bliski istok, a njena domaća i vanjska politika mogla bi se duboko promijeniti zavisno o tome ko pobijedi.

Glasanje je na mnogo načina bilo referendum o učinku Erdoana, dominantnog turskog političara 20 godina.

Nakon što je postao premijer 2003., predsjedavao je periodom ogromnog privrednog rasta koji je transformisao turske gradove i izvukao milione Turaka iz siromaštva. U međunarodnoj javnosti hvaljen je kao novi model demokratskog islamiste, koji je bio naklonjen biznisu i želio je snažne veze sa Zapadom

Nezavisne

 

online