Pregovori Ukrajine i Poljske o uvozu prehrambenih proizvoda nisu uspjeli :: zoricakusmuk.info ::

Pregovori Ukrajine i Poljske o uvozu prehrambenih proizvoda nisu uspjeli


Pregovori Poljske i Ukrajine o uvozu prehrambenih proizvoda nisu uspjeli, izjavio je poljski ministar poljoprivrede Robert Telus.

Prema podacima radija RFM FM, pregovori nisu uspjeli jer nijedna od dvije zemlje nije u mogućnosti da izabere mehanizme za tranzit robe koji bi zadovoljili poljske poljoprivrednike.

Telus je podvukao da je važno da se ukrajinski proizvodi koji se uvoze tranzitom u Poljsku šalju u druge zemlje.

- Mi ćemo raditi dok ne postignemo 100 odsto garancija za poljske farmere - istakao je poljski ministar.

Pregovori s predstavnicima ukrajinske vlade su održani 17. aprila.

Ranije je Telus pojasnio da su se partije ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, koje su dolazile u Poljsku kao tranzitna roba, preregistrovale i ostajale u zemlji, jer takva mogućnost postoji u evropskom pravu.

Evropska unija je 2022. godine na godinu dana prekinula naplatu carina na sve proizvode koji dolaze iz Ukrajine u Evropsku uniju i pokrenula maršrute kopnom i morem za masovni izvoz žita iz Ukrajine.

Pretpostavljalo se da će isporuke biti usmjerene na svjetsko tržište i da će pomoći Kijevu da poveća obim izvoza. Međutim, većina proizvoda koja se izvozila je ostajala u zemljama Evropske unije koje se nalaze pored Ukrajine, što je dovelo do krize agrarne proizvodnje u tim zemljama.

Poljska i Mađarska su 15. aprila nakon protesta lokalnih proizvođča prekinule uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Sputnik


 

online