Izumitelj mobilnog telefona primio nagradu za životno djelo :: zoricakusmuk.info ::

Izumitelj mobilnog telefona primio nagradu za životno djelo


Martin Kuper, čovjek koji je izumio mobilni telefon, primio je nagradu za životno djelo na Svjetskom kongresu mobilnih komunikacija u Barseloni, najvećem sajmu bežičnih komunikacija na svijetu.

Držeći u rukama prototip prvog mobilnog telefona nazvanog "cigla" koji je izumio prije 50 godina, Martin Kuper je s optimizmom govorio o budućnosti mobilne tehnologije, ali je izrazio i zabrinutost zbog rizika koji smart telefoni predstavljaju i za privatnost i za populaciju mladih, navodi se u izveštaju Asošijeted presa.

"Moje najnegativnije mišljenje jeste da više nemamo nikakvu privatnost jer je sve o nama negdje snimljeno i dostupno nekome ko ima dovoljno jaku želju da to vidi ili čuje", rekao je 94-godišnji Kuper, prenosi Tanjug.

Pored "erozije privatnosti" Kuper je izrazio zabrinutost i zbog sporednih negativnih efekata kojima su izloženi korisnici pametnih telefona i društvenih medija, poput zavisnosti od interneta i olakšanog pristupa djece štetnim sadržajima.

Opisujući sebe kao sanjara i optimistu, Kuper je izrazio nadu da napredak u tehnologiji mobilne telefonije ima potencijal da revolucionarno unaprijedi oblasti poput obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Nezavisne

 

online