Stevandić u Salcburgu sa predstavnicima dijaspore i SPC :: zoricakusmuk.info ::

Stevandić u Salcburgu sa predstavnicima dijaspore i SPC


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić razgovarao je večeras u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Salcburu, u Austriji, sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i srpske dijaspore o mogućnostima i načinima na koje dijaspora može da doprinese privrednom povezivanju Republike Srpske i Austrije.

"Za naš narod u dijaspori važi da je najobrazovaniji i da mu se u sredinama u kojima živi danas zbog toga ukazuje veliko poštovanje. Naši ljudi su na visokim pozicijama u medicinskim i tehničkim strukama i to je prednost koju imamo, a koju do sada nismo dovoljno iskoristili. Takav uticaj može da pomogne, kako dijaspori tako i matici, koja će na taj način steći još veći ugled u svijetu", rekao je predsjednik Stevandić.

On je rekao da zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi i dijaspori, ne samo u Austriji već i širom svijeta, danas s ponosom možemo reći da „sunce više nikad ne zalazi nad srpskim narodom i njegovom kulturom“.

"Srpska kultura povezuje naš narod ma gdje da živi, a naša liturgija nikad ne prestaje i može se čuti širom svijeta, u svim vremenskim zonama, na svim kontinentima. Naša kultura i vjera su velike i moćne i ne zasnivaju ni na kakvom mitu, jer malo je naroda koji su svijetu podarili toliko velikih umjetnika i naučnika koliko ih je podario srpski narod", rekao je Stevandić.

On je prestavnike dijaspore i SPC upoznao sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u Republici Srpskoj i rekao da ga raduje činjenica da srpska dijaspora podržava bratsko zajedništvo Republike Srpske i Republike Srbije.

 

online