Nakon konsultacija sa Dodikom i Viškovićem odluka o daljem angažmanu spasilačkih timova :: zoricakusmuk.info ::

Nakon konsultacija sa Dodikom i Viškovićem odluka o daljem angažmanu spasilačkih timova


Plan za povratak prve grupe spasilaca je u subotu, ali sve ćemo analizirati sa AFAD-om i konačnu odluku donijeti sutra, rekao je za RTRS vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Istakao je da će se o mogućem angažovanju i formatu angažovanja dogovoriti sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

- Specijalizovani tim Civilne zaštite Srpske je partnerska organizacija Turske agencije za zaštitu i spasavanje i u saradnji sa njima donijećemo odluku koliko dugo ćemo tragati za preživjelima. Sve ovo vrijeme smo radili u saradnji sa AFAD-om i tako će biti - rekao je Novitović.

Naglasio je da će spasilački tim biti na raspolaganju koliko god bude potrebno.

Istakao je da zadatak i misija specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina jeste pronalaženje preživjelih nakon katostofalnih i razornih zemljotresa.

- U takvim situacijama, najbolje rezultate timovi postižu u prvih 24 do 72 sata - rekao je Novitović.

Istakao je da je vjerovatnoća uspješnosti spasilačke akcije izražena u minimalnom obimu u periodu tri do pet dana.

- Postoje rijetki i izuzetni slučajevi da unesrećene spasite i u periodu sedam do deset dana, a nakon tog perioda, zbog pretrpljenih povreda, izmučenosti organizma, nedostupnosti vode i hrane, preživljavanje i pronalaženje je čudo. Kada sve to analiziramo, uvažavajući i potrebe i iscrpljenost spasilaca, bilo bi potrebno njihov povratak organizovati u subotu. Mi na licu mjesta imamo i dosta opreme koju bi trebalo vratiti kopnenim putem, te i o tome moramo voditi računa. Pratimo i ponašanja timova iz zemalja u regionu, tako da ćemo konačnu odluku donijeti u toku sutrašnjeg dana - zaključio je Novitović za RTRS.

RTRS


 

online