Američki lovac oborio neidentifikovani leteći objekat iznad Kanade :: zoricakusmuk.info ::

Američki lovac oborio neidentifikovani leteći objekat iznad Kanade


Američki borbeni avion F-22 oborio je neidentifikovani objekat iznad Kanade, a kanadska ministarka odbrane Anita Anand odbila je da spekuliše o porijeklu predmeta, za koji je rekla da je bio cilindričnog oblika i bio rizik za civilni vazdušni saobraćaj.

Anand ga nije konkretno nazvala balonom, iako je sličnog izgleda, ali je saopštila da je manji od kineskog balona oborenog kod obale Južne Karoline u SAD prije nedjelju dana, prenosi Rojters.

- Na visini od 12.200 metara, objekat je predstavljao rizik za civilni vazdušni saobraćaj i oboren je u subotu u 03.41 časova. Nema razloga da se vjeruje da je uticaj objekta na kanadskoj teritoriji od bilo kakvog javnog značaja - rekla je Anand na konferenciji za novnare.

Zajednička vazdušna komanda SAD i Kanade (NORAD) oborila je u subotu neidentifikovani objekat u kanadskom vazdušnom prostoru, saopštio je sinoć premijer Kanade DŽastin Trudo, uz napomenu da će kanadske snage rekonstruisati i analizirati olupinu.

Pentagon je precizirao da je NORAD otkrio objekat iznad Aljaske kasno u petak. Američki borbeni avion iz zajedničke baze Elmendorf-Ričardson, Aljaska, prema saopštenju, pratio je objekat dok je prelazio u kanadski vazdušni prostor, gdje su se pridružili kanadski avioni CF-18 i CP-140.

- Američki F-22 oborio je objekat na kanadskoj teritoriji, koristeći projektil AIM 9X nakon bliske koordinacije između američkih i kanadskih vlasti - izjavio je portparol Pentagona.

Američki predsjednik DŽozef Bajden ovlastio je američku vojsku da sarađuje sa Kanadom na oborenju letjelice nakon razgovora između Bajdena i Trudoa, saopštio je Pentagon.

Bijela kuća je saopštila da su se Bajden i Trudo saglasni da nastave blisku koordinaciju kako bi "odbranili naš vazdušni prostor".

Američke vlasti juče su privremno zatvorile vazdušni prostor iznad Montane za civilni saobraćaj, a NORAD je poslao sinoć borbene avione u izviđanje, ali oni "nisu identifikovali nijedan leteći objekat koji bi se podudarao sa pokazateljima radara.

Dan ranije, Bajden je naredio još jedno obaranje neidentifikovanog letećeg objekta na Aljasci.

Pentagon je u petak saopštio samo nekoliko detalja, poput toga da je objekat veličine malog automobila, da je letio na 12.200 metara, da nije mogao da manevriše i da izgleda kao da je bez posade.

- U ovom trenutku nemamo više detalja o objektu, uključujući njegove mogućnosti, namenu ili poreklo - saopštila je sjeverna komanda u subotu.

Sedam dana ranije, 4. februara, američki borbeni avion F-22 oborio je, kako je američka vlada nazvala, kineski špijunski balon kod obale Južne Karoline, nakon njegovog jednonedjeljnog putovanja preko SAD i dijelova Kanade.

Peking tvrdi da je to bila civilna meteorološki letjelica koju je vjetar skrenuo sa kursa.

Tanjug


 

online