Spasilačke i medicinske ekipe iz Kantona Sarajevo spremne za polazak u razorena područja Turske :: zoricakusmuk.info ::

Spasilačke i medicinske ekipe iz Kantona Sarajevo spremne za polazak u razorena područja Turske


Vlada Kantona Sarajevo stavila je na raspolaganje Ministarstvu sigurnosti BiH sve neophodne kapacitete u svrhu interventne pomoći i upućivanja medicinskih i spasilačkih ekipa iz Kantona Sarajevo u područja pogođena razornim zemljotresima na jugoistoku Turske.

Kanton Sarajevo spreman je poslati 40 do 50 pripadnika Gorske službe spašavanja Civilne zaštite KS obučenih i certificiranih za spašavanje iz ruševina. Na raspolaganje je stavljeno i pet medicinskih timova iz JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć sa kardiomobilima, kao i pet timova medicinske pomoći iz Opće bolnice.

"Ovaj zaključak je donesen na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade s direktorom Katonalne uprave civilne zaštite Dženanom Brkanićem, kao i predstavnicima Hitne pomoći i Opće bolnice u Sarajevu, čiji su mobilni timovi sastavni dio Civilne zaštite KS.

Vlada, kao i Skupština KS na čelu sa predsjedavajućim Elvedin Okerić , su u stalnom kontaktu sa Ministarstvom sigurnosti BiH, kao i Ambasadom Republike Turske radi konsultacija i koordinacije za osiguranje drugih vidova pomoći unesrećenim građanima i područjima pogođenim zemljotresima", saopšteno je iz Vlade KS.

Čelnici Vlade i Skupštine KS uputili su danas izraze saučešća i suosjećanja s turskim narodom, putem Ambasade Republike Turske, povodom nezapamćene katastrofe i ogromnih žrtava u ovoj državi.

Nezavisne

 

online