U Turskoj tri grada sravnjena sa zemljom: Skoro da nema zgrade da je ostala u komadu :: zoricakusmuk.info ::

U Turskoj tri grada sravnjena sa zemljom: Skoro da nema zgrade da je ostala u komadu


Stravični zemljotres pogodio je rano jutros oko tri sata ujutro po lokalnom vremenu jug Turske koji je iza sebe ostavio pustoš, mrtve, ranjene i veliki broj onih koji su ostali zarobljeni pod gomilom šuta i betona.

Epicentar kako je saopšteno dogodio se na 3 kilometra od grada Gazinttepa na dubini od 10 km. Prvi zemljotres je bio jačine 7,8 po Rihteru, a naknadni koji je usledio sat, sat i po kasnije 6,7 po Rihteru.

Prvi preliminarni podaci govore da je samo na jugu Turske uništeno odnosno srušeno 130 zgrada. Rušenje zgrada zabilježeno je i u Sriji, ali za sad detaljnih informacija o tome za sada nema.

Razmjere razaranja zemljotresom na jugu Turske pokazale su se kao stravične, apokaliptične scene su bile jezive! U pojednim gradovima cijele zgrade su rijetkost, dok je većina srušena i sravnjena sa zemljom.

Najgore osim Gazintepa prošao je grad Iskenderum, gdje je većina zgrada bukvalno srušena i sravnjena sa zemljom . Postoje izvještaji da vatrogasci i spasioci nisu u mogućnosti da stignu do svakog mjesta jer je veliki broj zgrada i objekata strušen. Strahuje se da će se broj stradalih biti mnogo veći.
Treći grad koji je pretrpio stravična razaranja u dva jaka zemljotresa na jugu Turske je Kahramanmaras. Jutro poslije dva jaka udara i zgrada kao da je grad pretrpio stravična razaranja u noćnom bombardovanju.

Snimci koji kruže društvenim mrežama ukazuju da skoro u samom gradu nema cijele zgrade. Preživjeli ljudi po kišenom danu tumaraju ulicama i nemo posmatraju srušene zgrade pod kojima ima veliki broj ljudi, prijatelja, rođaka, članova porodica, prenosi Blic.

Turske vlasti uputile su zvanični apel svetskoj javnosti da je toj zemlji potrebna svak pomoć, prije svega u medicinarima i spasiocima kako bi se pomoglo stradalima na jugu Turske i povećale šanse da se povrijeđeni i preživjeli spasu iz gomile betona.

Glas Srpske


 

online