Neobični dočeci nove godine širom svijeta :: zoricakusmuk.info ::

Neobični dočeci nove godine širom svijeta


U nekim državama u svijetu za doček nove godine su se zadržali neki neobični i zanimljivi običaji tj. dočeči novih godina.U nastavku teksta prošetaćemo svijetom da bi saznali kako ljudi širom svijeta obilježavaju dolazak odnosno doček nove godine.

Pa da krenemo u obilazak planete pred novu godinu kroz neke zemlje sveijta, kako se to dočekuju nove godine:

Finska

Duga finska tradicija omogućava predviđanje dešavanja u narednoj godini uz pomoć sipanja rastopljenog kalaja u posudu sa vodom.

Na osnovu oblika metala koji se ohladi u vodi tumači se predviđanje za sljedeću godinu – tako oblik srca ili prstena predviđa vjenčanje u porodici, brod simboliše putovanje, a prase berićetnu godinu u kojoj će biti obilje hrane.

Panama

Tokom novogodišnjih praznika, u ovoj zemlji se organizuju lomače na kojima se spaljuju lutke sa likovima poznatih ličnosti koje su obilježile prethodnu godinu. To može da bude lik iz nekog filma, poznati sportista ili političar.

Ideja vodilja ovog običaja je da se spaljivanjem lutke, koja predstavlja nekoga ko je obilježio prethodnu godinu, tjeraju zli duhovi i omogućava se svjež početak za sljedeću godinu.

Izrael

Jevrejski narodi za novu godinu jedu samo slatka jela, jer to simbolizuje plodnost i dugovječnost, slatke jabuke s medom i kolač od meda za doček ili kolač od šargarepe za umnožavanje sreće, a proslava Nove godine je duhovni praznik.

Španija

U Španiji je običaj da ponoć za Novu godinu se pojede 12 zrna grožđa – po jedno zrno za svaki otkucaj sata.To Španci rade da bi u narednoj novoj godini osigurali sebi 12 srećnih i slatkih mjeseci.

Kina

Prema vjerovanju u Kini, crvena je boja koja donosi sreću i veselje, pa je upravo ova boja dominantna i za doček Nove godine. Takođe, pripremanje za novogodišnju noć podrazumeva i sklanjanje svih noževa iz kuće na 24 sata, kako se niko ne bi povrijedio, jer bi ta nezgoda značila da je jedna osoba “presjekla”, odnosno spriječila sreću cijele porodice u novoj godini.

Filipini

Na Filipinima se nova godina dočekuje kanonadom ručno pravljenih topova od bambusa koji su napravljeni samo za jednu svrhu a to je da se “ispali” staru godinu koja odlazi

Grčka

U Grčkoj je običaj za novu godinu odnosno na dan Svetog Bazila da djeca ostavljaju svoje cipele blizu kamina da bi ih svetac napunio novogodišnjim poklonima.

Australija

Stanovnici Australije dočekuju Novu godinu,tako što duvaju zviždaljkama,trubama,i ponegde crkvenim zvonima da bi “otjerali” staru godinu, a sve obično dešava na plaži gdje se toči šampanjac.Naravno uz spektakularan vatromet u Sidneju iznad zaliva i Sidnejske opere.

Japan

U japanskoj tradiciji,kao obaveza smatra se seks supružnika u veče prvog dana Nove godine, to bi otprilike sa japanskog bilo “prvi put na poslu” a posljednji seks u staroj godini, se zove “isplata računa”.

Danska

Mnogi stanovnici Danske u ponoć kada dođe nova godina počnu da skaču sa stolice jer veruju da će time otjerati loše duhove u godini koja dolazi Danci, takođe, čuvaju staro posuđe tokom cijele godine je ono na kraju posluži da se razlupa o vrata prijatelja za Novu godinu.?! Neobičan običaj zar ne?

Venecuela

Oni koji žele da u Novoj godini mnogo putuju,po narodnom veroanju moraju da šetaju po kući sa putnom torbom u ruci.

Velika Britanija

U Britaniji novogodišnja tradicija je da prvi posjetioc bude dolazak tamnog stranca – suprotnost u odnosu na plavokose Vikinške pljačkaše koji su ih pohodili – koji prelazi prag kuće u ponoć noseći parče uglja za sreću

Njemačka

Nemci za doček Nove godine uzmu luk sa šest glavica presjeku ga na pola i posole.Tako da svaka polovina luka predstavlja jedan mesec u godini.Potom oni onda ostavljaju da odstoji da bi uz njegovu pomoć predviđali vrijeme.Tako ako se so rastopi, znači da će taj mjesec biti kišan, a ukoliko je so ostala na površini,biće sunčanih i toplih dana.Nijemci isto tako pre ponoći na tanjirima ostavljaju malo hrane za posle ponoći, na taj način vjeruju da će osigurati sebi dovoljno hrane u narednoj novoj godini

Kolumbija

Kako bi mnogo putovali u narednoj godini, Kolumbijci se tokom novogodišnje noći šetaju sa praznim koferima.

Novi Zeland

Novozelanđani obožavaju da dočekuju Novu godinu lupajući šerpe i lonce.

Gvatemala

Običaj da se u novogodišnjoj noći jede grožđe postoji u Gvatemali, pa se jede po jedno zrno na svaki sat, od podneva do ponoći, a uz svako zrno, poželi se po jedna želja.

Čile

U ponoć se pojede puna kašika sočiva za uspjeh u poslu, čišćenjem kuće se oslobađaju negativne energije, a u pojedinim gradovima se masovno odlazi na groblja, da bi se Nova godina dočekala sa pokojnicima.

Peru

Kod njih postoji Takanakuy festival, što bi u prevodu naziva festivala značilo „krv koja ključa“. Ovu manifestaciju obilježavaju tuče u ringu među prijateljima. Iako su tuče realne i gotovo gladijatorske, krajnje su prijateljske. Za njih to predstavlja svjež početak Nove godine.

Nezavisne

 

online