Novak: Evropa će se neizbježno suočiti sa nestašicom gasa :: zoricakusmuk.info ::

Novak: Evropa će se neizbježno suočiti sa nestašicom gasa


Evropa će se neizbježno suočiti sa nestašicom gasa, jer njena odluka da postavi gornju granicu cijene gasa i druge antiruske sankcije izazivaju duboku dugoročnu krizu i destabilizaciju u regionu, rekao je potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

"Posljednja odluka o ograničenju cijene gasa još jednom pokazuje da se naše zapadne kolege ne rukovode ekonomskim zdravim razumom, već flertuju sa svojim biračima. Oni ostvaruju kratkoročne profite, ali samo političke, a ne ekonomske", rekao je Novak u intervjuu za "TAS S".
 
Što se tiče dugoročne perspektive, kaže Novak, ove odluke samo izazivaju duboku dugoročnu krizu i destabilizaciju u Evropi.
 
Novak navodi da će proizvodnja gasa u Norveškoj i Velikoj Britaniji rasti još neko vrijeme, ali da snabdijevanje Evrope tečnim prirodnim gasom može biti nestabilno.
 
"Oni su smanjili uvoz ruskog gasa i sada su orijentisani na LNG i povećali su domaću proizvodnju, što se kratko dogodilo u Norveškoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali njihovi resursi su oskudni i rast neće biti dug", rekao je Novak.
 
Ako potrošnja azijsko-pacifičkog regiona poraste, navodi Novak, Evropa će se neizbježno suočiti sa nestašicom.
 
On je objasnio zašto je situacija sa snabdijevanjem gasom u Evropi sada relativno mirna.
 
"Ove godine su bila na snazi dva pozitivna faktora. Karantin u Kini doveo je do suzbijanja rasta potražnje, a toplo vrijeme je pomoglo da se smanji potrošnja u Evropi. Ali čak i uprkos tome, Evropljani su morali da smanje potrošnju gasa ove godine za 40-50 milijardi kubnih metara i to zatvaranjem preduzeća za proizvodnju đubriva, gasnohemijskih i metalurških postrojenja", dodao je Novak.
 
Novak je istakao da će ruska strana sačekati dok ne budu jasni konačni parametri embarga EU, jer ne razumije šta može da zamijeni ruske naftne proizvode u Evropi.
 
"Evropa je nekada bila ključno tržište za prodaju naših naftnih derivata. Hajde da sačekamo i vidimo koje će odluke donijeti na duge staze. Za sada ne znamo šta bi moglo da zamijeni naše gorivo", rekao je Novak.
 
On nije isključio da nekoliko zemalja može tražiti da budu izuzete od embarga na isporuke ruskih naftnih derivata.

Nezavisne

 

online