Zaharova: Novi paket sankcija Moskvi povećaće probleme u EU :: zoricakusmuk.info ::

Zaharova: Novi paket sankcija Moskvi povećaće probleme u EU


Deveti paket sankcija koje je EU uvela Rusiji ove sedmice samo će povećati socijalne i ekonomske probleme EU, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Lideri EU nisu u stanju da prekinu začarani krug ograničenja i priznaju da su sve antiruske sankcije i politika pritiska propali. Novi paket će imati isti efekat kao i prethodni, odnosno pogoršaće socijalne i ekonomske probleme u samoj EU - rekla je Zaharova.
 
Ona je navela da je nerazumno ponašanje EU dovelo do nestašice energije i velike inflacije širom Evrope i ugrožava njen industrijski napredak.
 
Zaharova je istakla da SAD imaju najviše koristi od evropskih sankcija protiv Rusije, a da zemlje u razvoju u Africi, Aziji i Latinskoj Americi trpe nesrazmjerno veće posljedice.
 
Ona je podsjetila da je Rusija u više navrata pozivala EU da izbjegava mjere kojima se ograničava izvoz ruske hrane i đubriva.
 
Zaharova je dodala da Brisel treba da preduzme "sveobuhvatne, a ne kozmetičke korake kako bi omogućio pravno isključenje iz sankcionog paketa ograničenja koja utiču na snabdijevanje žitom, đubrivima i robom bilo direktno ili indirektno". 

Atv

 

online