Eskobar: Amerika se kategorički protivi povratku srpske vojske na KiM :: zoricakusmuk.info ::

Eskobar: Amerika se kategorički protivi povratku srpske vojske na KiM


Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da se SAD kategorički protive povratku srpskih snaga na sjever Kosova i Metohije.

„Mi to kategorički odbacujemo. Mi to uopšte ne podržavamo“, rekao je Eskobar u intervjuu za Radio slobodna Evropa, odgovarajući na pitanje novinarke o najavi Beograda da će tražiti od Kfora povratak srpske vojske na sjever KiM.

Na pitanje, kakav bi bio odgovor SAD ako bi Beograd zaista poslao vojsku na sjever KiM, Eskobar odgovara da ne očekuje da će se to zaista desiti.

„Podvući ću, Kosovo ima snažne bezbjednosne garancije SAD koje se manifestuju učešćem u Kforu“, istakao je Eskobar.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Vlada Srbije u četvrtak poslati komandi Kfora zahtev za povratak srpskih snaga na Kosovo i Metohiju. Taj zahtev zasnovan je na Rezoluciji 1244 UN koja predviđa povratak 1.000 pripadnika srpskih bezbjednosnih snaga na teritoriju KiM.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić nedavno je izjavila kako Srbija ima pravo prema Rezoluciji 1244 i namjeru da se određeni broj trupa vrati tamo, jer „ako Kfor ne obezbijedi mir Srbija želi da se bori za mir i stabilnost, jer ona ima mnogo da izgubi“.

Ona je dodala da „KFOR i Euleks ne rade svoj posao i ne štite Srbe na Kosovu i Metohiji“, te da „svakodnevno vidimo kršenja Kumanovskog i Briselskog sporazuma“.

Glas Srpske

 

online