Ugostitelji olako shvataju rad sa hranom :: zoricakusmuk.info ::

Ugostitelji olako shvataju rad sa hranom


Da restorani, roštiljnice, mesnice, marketi, klaonice i drugi subjekti koji posluju sa hranom ne pridaju maksimalnu pažnju ispravnosti sirovina, higijeni, ali ni edukaciji radnika koji pripremaju i poslužuju jela, pokazuju podaci inspekcije, koja je u svakom trećem objektu utvrdila različite propuste.

Neispravna hrana može izazvati ozbiljne posljedice po zdravlje, a visoke temperature, koje nam predstoje, sa sobom donose povećanje rizika od trovanja prilikom konzumiranja lako kvarljivih namirnica, kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, majoneza, jaja, namirnice životinjskog porijekla, sladoled, kolači sa kremovima i slično. S ciljem zaštite zdravlja stanovnika Srpske republički i opštinski inspektori u narednom periodu pojačano će kontrolisati objekte u kojima se prometuje hrana.

- Imajući u vidu predstojeću ljetnu sezonu i nastupanje visokih temperatura, praktikujemo pojačanu kontrolu objekata u kojima se proizvodi i prometuje hrana kod koje postoji veći rizik od bržeg razmnožavanja bakterija. To su objekti brze hrane, poslastičarnice, objekti u kojima se proizvodi sladoled, restorani, roštiljnice i slično - rekli su u Inspektoratu RS.

Dodali su da opštinske i gradske inspekcije u objektima u kojima se prometuje i uslužuje hrana godišnje obave nekoliko hiljada kontrola koje za cilj imaju prodaju bezbjednih i kontrolisanih proizvoda, a samo od početka ove godine na vrata restorana roštiljnica, prodavnica, marketa, mesnica, klaonica i drugih zakucali su 1.000 puta.

- Inspektori su kontrolisali higijenske uslove objekta i okoline, opremu, ispravnost rashladnih uređaja, način čuvanja hrane, higijenske postupke zaposlenih, dokaze o zdravstvenom stanju i dodatnoj edukaciji radnika koji rade sa hranom, deklaracije i senzorna svojstva hrane, ispitivanje hrane putem ovlašćenih laboratorija, vođenje evidencije o analizama i drugo te su u 400 kontrola utvrdili različite propuste - rekli su u Inspektoratu.

Subjektima u kojima su utvrđene nepravilnosti naloženo je njihovo otklanjanje, a izrečene su im kazne u vrijednosti od 230.600 KM.

- Nepravilnosti koje su inspektori najčešće konstatovali odnosile su se na to da zaposleni nisu obavili redovni sanitarni pregled, nisu pohađali dodatnu edukaciju o higijeni hrane. Bilo je i objekata koji nisu redovno vršili ispitivanja sirovina i gotovih proizvoda, a uočeni su i nedostaci na deklaracijama i pratećoj dokumentaciji - naglasi su u Inspektoratu RS.

Pojašnjavaju da je utvrđivanje zdravstveno neispravne hrane u praksi mnogo rjeđe od ustanovljavanja raznih nepravilnosti, koje za posljedicu mogu imati neispravnu hranu, poput neredovnih sanitarnih pregleda radnika, propusta u održavanju higijene, nepravilnog rukovanja hranom.

- Od početka godine po nalogu inspekcije iz prometa je povučeno oko 490 kilograma različitih namirnica, zbog neodgovarajuće deklaracije, promjene senzornih svojstava i proteklog roka upotrebe. Najčešće su to proizvodi koji po svojoj prirodi imaju kraći rok upotrebe, mliječni i mesni proizvodi, osvježavajuća pića, konditorski proizvodi i slično - podaci su Inspektorata.

Savjet

Iz Inspektorata RS apeluju na građane da veliku pažnju posvete pripremi i čuvanju hrane u svom domaćinstvu.

- Kupljenu hranu potrebno je u što kraćem roku odložiti u rashladne uređaje. Svježe namirnice treba odvojiti od upakovanih namirnica, kao i mliječne proizvode od mesa te održavati higijenu frižidera - savjetuju u Inspektoratu.

Glas Srpske

 

online