Trebinje obilježilo Dan pobjede nad fašizmom :: zoricakusmuk.info ::

Trebinje obilježilo Dan pobjede nad fašizmom


Polaganjem cvijeća na Spomeniku borcima palim u borbi protiv fašizma 1941 – 1945, Trebinje je i ove godine, kao i ostali gradovi Republike Srpske, obilježilo 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.

Predsjednik trebinjskog SUBNOR-a Rajko Ćapin je istakao da borci NOR-a, njihovi potomci i poštovaoci, već decenijama obilježavaju ovaj značajni datum, jer se generacije mladih Trebinjaca i Trebinjki odgajaju na postulatima antifašizma, cijeneći posebno žrtve Trebinjskog sreza koje su položene u Drugom svjetskom ratu.

"Više od 4.500 Trebinjaca i Trebinjki je učestvovalo u Narodno-oslobodilačkoj borbi širom ratišta bivše Jugoslavije, pa i u internacionalnim brigdama, a od toga je 819 položilo svoje živote i ugradilo ih u temelje slobode, a oko 900 njih je stradalo od najgnusnijeg  fašističkog terora”, istakao je na spomeniku Ćapin.

On je podsjetio da je, od preko 50 miliona žrtava u svijetu, na prostorima bivše Jugoslavije stradalo preko milion ljudi u Drugom svjetskom ratu, te da se svima njima na ovaj datum mora odati počast i kao opomena da se to više ne dogodi.

Poštovanje žrtvama odali su i predstavnici Grada Trebinja, čiji je zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković istakao da je izuzetno važno obilježavanje svih značajnih datuma u istoriji čovječanstva, a 9. maj je jedan od najznačajnijih.

“Obaveza svih nas je da čuvamo mir, da čuvamo slobodu, a jedan od načina je da se na ovakve događaje odazivamo u što većem broju i da se sjećamo žrtava, u čemu je veoma bitno o tome informisati mlade ljude, u čemu aktivnu i važnu ulogu trebaju imati i obrazovne institucije”, kazao je Bošković.

Jedinstvena poruka sa ovoga skupa je, kako rekoše, da se iznađe način da zavlada mir u cijelom svijetu.

Cvijeće na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma 1941 – 1945 u Trebinju su položile delegacije SUBNOR-a, Grada Trebinja, Konzulata Republike Srbije i Socijalističke partije GO Trebinje.

Nezavisne

 

online