Naredne sedmice rješenje za niže cijene hljeba u Srpskoj :: zoricakusmuk.info ::

Naredne sedmice rješenje za niže cijene hljeba u Srpskoj


Nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima pekarske industrije i Privredne komore, Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske, tvrdi da je dogovor blizu i da bi se početkom naredne sedmice moglo pronaći rješenje za definisanje niže cijene hljeba od brašna tip 500 i njegove gramaže.

On je istakao da bi se početkom naredne sedmice ponovo mogli naći za stolom sa predstavnicima pekarske industrije.

"Narednog ponedjeljka održaćemo opet sastanak na kojem ćemo naći zajedničko rješenje. U pripremi je uredba o cijeni osnovnog hljeba tip 500 i zajednički ćemo tražiti način i kalkulaciju kako bismo definisali cijenu i gramažu", rekao je Šulić.

Kako tvrdi, cilj je da građanima bude obezbijeđen jeftiniji hljeb, jer je to osnovna životna namirnica.

"Ono što su nam dali kao prijedlog, a na čemu i insistiram, jeste da se u što kraćem roku napravi socijalna karta kako bi se znao obuhvat građana", rekao je Šulić.

Dodao je da će određivanje obuhvata biti jedna od tema narednog sastanka.

Zoran Petoš iz prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača "Don" istakao je da povećanje iznosa minimalne plate u Republici Srpskoj nije opravdanje za povećanje cijena hljeba i protiv toga se treba boriti, jer udio u cijeni nije samo povećanje minimalca.

Dodao je, kako prenosi Srna, da je to što brašno nije poskupjelo još jedan argument da je poskupljenje hljeba neopravdano, ali i da bi trebalo proširiti spisak artikala kojima je marža ograničena.

Podsjećamo, pored sastanka sa predstavnicima pekarske industrije, ministar trgovine i turizma sastao je se i sa predstavnicima udruženja građana za zaštitu potrošača.

Nezavisne

 

online