Dodik uručio posthumna odlikovanja za zaslužne borce :: zoricakusmuk.info ::

Dodik uručio posthumna odlikovanja za zaslužne borce


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je danas u Banjaluci posthumna odlikovanja za oko 60 boraca Vojske Republike Srpske (VRS) koji su odlikovani povodom Vidovdana - krsne slave VRS, poručivši da se tako iskazuje patriotski odnos prema onima koji su dali živote za Republiku Srpsku.
 
Riječ je o Medalji zasluga za narod, odnosno za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i doprinos odbrani i oslobođenju Srpske.
 
Dodik je na uručenju odlikovanja u Palati Republike rekao da stradali borci nisu i neće biti zaboravljeni, ističući da ih se Srpska sjeća ukazajući im dužnu pažnju.
 
-Važno je da nastavimo ono što su oni radili - borbu za Srpsku. Životi koje su dali nisu uzalud. Uskoro ćemo obilježiti Dan Republike i to je ono što Srpska zaslužuje. Mnogo je udaraca na Srpsku da ona izgubi značaj, ali naša borba za njen opstanak nije lakša nego u oružanom dijelu rata. Mi smo u stalnoj borbi za Srpsku koja danas, uprkos svemu, dobro stoji i ne popušta pamteći one koji su za nju dali najvrednije - život. Život bi ovdje bio besmislen ako nema Srpske i ako ona ne bi bila vidljiva - naglasio je Dodik.
 
On je rekao da Srpska želi unaprijediti prava boračke populacije za šta ulaže znatna sredstva u saradnji sa boračkim organizacijama.
 
-Republika Srpska je smislena i nije izgubljena. Nećemo dozvoliti da od nje naprave praznu ljušturu. To se neće desiti. Ovo je tren u kome se rješava i pitanje imovine Srpske koju ćemo sačuvati bez obzira na statove stranaca i političkog Sarajeva - poručio je Dodik u obraćanju.
 
On je rekao da se neće dozvoliti obesmišljavanje Srpske u okviru BiH, koja je Srbima moranje.
 
-Žalimo za propuštenim prilikama da budemo slobodna i nezavisna država. U tom smislu predlažem da živimo jedni kraj drugih nakon svega što se desilo i o tome treba javno govoriti bez obzira na stavove stranaca - naveo je Dodik.
 
On je istakao da Srpska jasno govori šta hoće, a to je da neće da bude sa onima koji žele unitarnu BiH.
 
-Ako nema Srpske, neće biti ni Srba na ovim prostorima - rekao je Dodik.
 
On je rekao da je Srpska trajna kategorija koja će izdržati sve pritiske zahvaljujući narodu i svom vođstvu.
 
-A poginulim borcima neka je slava. Mi ovdje moramo da branimo poziciju Srpske, VRS i njenih najboljih sinova. Živjeli Srpska i Srbija - poručio je Dodik.
 
Predsjednik Srpske je danas određeni broj odlikovanja uručio i članovima boračkih porodica koji iste ranije nisu preuzeli zbog objektivnih razloga.
 
Riječ je o Medaljama zasluga za narod, kao i po jednoj Medalji majora Milana Tepića i Srebrnnoj medalji za hrabrost.
 
Ceremoniji dodjele odlikovanja prisustvali su ministri u Vladi Srpske, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, članovi porodica posthumno odlikovanih boraca, zvanice iz javnog, političkog i društvenog života Srpske.

Glas Srpske

 

online