Aprilski snijeg stigao u Semberiju: Narodno vjerovanje otkriva šta nas čeka :: zoricakusmuk.info ::

Aprilski snijeg stigao u Semberiju: Narodno vjerovanje otkriva šta nas čeka


Jutros je građane Bijeljine iznenadio prizor koji su mogli da vide nakon buđenja. Bez obzira što je kalendarski proljeće već došlo, u Semberiji je zavejao aprilski snijeg.

Ono na što su meteorolozi upozoravali, dogodilo se. Nakon Slovenije, Vojvodine i Hrvatske, snijeg je stigao i u BiH, a nekim opštinama se već formirao snježni pokrivač. Uz aprilski snijeg je stigao i sjeverni vjetar i naglo je zahladilo.


Nakon ljetnih teperatura koje su dostizale i do 29 stepeni, jutros temperatura vazduha u Bijeljini iznosi 1 stepen Celzijusa. 

Hladnoća koja je ekspresno stigla nakon jučerašnjih ljetnjih temperatura, zbog koje se mnogi žale na glavobolju, dok se voćari, doslovno, hvataju za glavu. U nekim voćnjacima breskve već imaju plod, ali je veliko pitanje da li će ti plodovi preživjeti snijeg i hladnoću.

Šta znači kada padne sneg u aprilu

 
Po vjerovanju, nagli vremenski preokret je opomena prirode da ljudi pripaze na svoje ponašanje, ali i da razriješe dileme koje su ih dugo mučile.
 
Iako, po statistici, svake pete godine povremeno provejavaju pahulje u četvrtom kalendarskom mjesecu, one su uglavnom prolaznog karaktera, ali opominju da Baba Martin „rep“ umije da se protegne duže nego što smo se nadali.
 
Po narodnom vjerovanju, riječ je o „Babinim hukama“ koje traju od kraja marta do čak polovine aprila. Tad se može desiti da mimo reda zaduvaju hladni vjetrovi i napada susnježica.
 
Kako je proljeće oličenje novog buđenja prirode, ponovnog rađanja i postizanja harmonije, ako do toga ne dođe priroda nas opominje da pripazimo na ponašanje i počnemo da živimo u skladu kako sa prirodom, tako i jedni sa drugima, ali i sami sa sobom.
 
A evo i kakva nas to godina, po narodnom vjerovanju, očekuje na osnovu meteoroloških prilika u aprilu:
 
– Ako je april lijep biće ružan maj.
 
– Ako je april vlažan, onda je valjan.
 
– Aprilska kiša je blagoslov, majska je još bolja.
 
– April u kiši, maj u cvijetu.
 
– Mokar april, suv jun. Suv april, mokar juni.
 
– Vedre noći u aprilu opake su i voću i vinu.
 
– Posle aprilske grmljavine više mraza nema.
 
– Što je april tiši i ljepši, to je maj ljući i bjesniji.

InfoBijeljina

 

online