Dodik: Gdje imamo državu, imamo i slobodu :: zoricakusmuk.info ::

Dodik: Gdje imamo državu, imamo i slobodu


Republika Srpska je prema svim paramterima država, nemamo samo stolicu u Ujedinjenim nacijama, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Beogradu tokom prijema povodom Dana i Ustava Republike Srpske.

- U teškim okolnostima tog vremena konstituisana je Republika Srpska, koja nije bila hir tog trenutka, već istorijski zadatak. Poučeni time da samo gdje imamo državu, imamo i slobodu. Gdje je Srbi danas nemaju, oni žive veoma teško, građani su drugog reda - naveo je Dodik.

Podsjetio je da se samo 10 godina nije smjelo iskazivati jedinstvo Srpske i Srbije, jer je to za neke bio jeres.

Naglasio je da Srpska nije dala da se ponove Jasenovac, Prebilovci, Jadovno i Drakulić.

- Visoku cijenu platilo je tadašnje političko i vojno rukovodstva Srpske, koje danas tamnuju u zapadnim kazamatima - izjavio je Dodik.

Poručio je da je Srpska danas ponosna, jer živi u slobodi..

- Samo mjesec i nešto dana od svog konstituisanja dobili smo svoj Ustav, a mnogo veće države taj put prolazili su godinama. Preko 30.000 naših života otišlo je za slobodu koja se zove Republika Srpska. Neki su svoj dom pronašli u Srbiji, širom svijeta, ali gdje god odemo po bijelom svijetu, stiže nam poruka:" Čuvajte nam Republiku Srpsku". I čuvaćemo je kao zjenicu oka svoga. Bili smo organizovana država u ratu, imali svo svoju vojsku, svoju Skupštinu. Prihvatili smo Dejtonsko uređenje, ali uporno kako tada, tako i danas žele da nas razvlaste. Najviše su Dejton kršili upravo oni koji su ga garantovali - naceo je Dodik.

Istakao je da Srpska ne prihvata nametanja.

- Kristijan Šmit danas pokušava da bude hrabar. Nećemo propustiti priliku da damo odgovor na neka pitanja. Mi ne prihvatamo bilo kakava nametanja, a on neka proba, vidjeće naš odgovor - poručio je Dodik.

Pnovio je da imovina pripada entitetima.

- SAD smatraju da javna imovina pripada BiH. Ali to nije tako. Jasno to piše, sve ono što izričito ne piše da je u vlasništvu BiH, pripada entitetima. Mi kažemo da smo spremni da budemo dio mira na ovom prostoru, aki da nismo spremni da izgubimo Republiku Srpsku i da to mirno gledamo. Prije 100 godina suđenjnje Petru Kočiću i danas meni potpuno je isto. Nikakve to razlike tu nema. BiH je za nas moranje - jasan je Dodik.

RTRS

 

online