Oscilacije u kretanju cijena naftnih derivata :: zoricakusmuk.info ::

Oscilacije u kretanju cijena naftnih derivata


Cijene nafte na svjetskom tržištu u blagom su padu, nakon što je Međunarodna agencija za energiju ukazala na slabiju potražnju.

Ekonomski pokazatelji na domaćem tržištu pokazuju da je od početka godine primjetan rast oscilacija u kretanju cijena naftnih derivata.

Cijene dizela u Banjaluci od početka godine veće su od 10 do 15 pfeniga, za razliku od ostalih gradova u kojima su cijene ostale nepromjenjene pa čak i niže od prosječnih.

Za mjesec i po cijene naftnih derivata povećavane su i smanjivane nekoliko puta.

Od prvobitne 2, 59 po litri pa do sadašnje 2, 69, gorivo je u prosjeku skuplje za deset pfeniga.

Građani kažu, zbog čestih promjena u cijenama na njih pažnju više i ne obraćaju, sipaju koliko imaju novca.

Razliku primjećuju distributeri kažu, pogotovo onu u nabavci.

Cijena barela nafte od početka godine porasla je za 15 odsto, što je uticalo i na rafinerijsku cijenu, koja je porasla za 19 pfeniga.

Ipak ističu cijene u prodaji su još uvijek ispod dozvoljene marže.

U odnosu na Banjaluku, u Prijedoru cijene dizela su dosta niže.

Distributeri to pravdaju ponudom i tražnjom, ali i brojem stanovnika što svakako utiče na formiranje cijena na tržištu.

Geostrateške promjene na svjetskom tržištu diktiraju svjetska kretanja, što se odražava i na domaće tržište ističu ekonomisti. Rezerve nafte polako se iscrpljuju, što stvara otežanu prognozu za naredni period.

- Nemamo kvantitet, nemamo kvalitet i nemamo toliku kupovnu moć da obezbijedimo veće količine za niže cijene i zavisimo od dnevne proizvodnje rafinerija u okruženju - naveo je Aleksandar Ljuboja, ekonomista.

U mjesečnom izvještaju o naftnom tržištu Međunarodne agencije za energiju navodi se da globalna potražnja za naftom gubi na zamahu zbog čega je agencija smanjila svoja predviđanja za ovu godinu sa 1,24 miliona barela dnevno na 1,22 miliona barela.

RTRS

 

online