Kafići krcati, a kafa nikad skuplja :: zoricakusmuk.info ::

Kafići krcati, a kafa nikad skuplja


Ni vrtoglava poskupljenja kafe ne sprečavaju brojne Banjalučane da napune bašte kafića, a za omiljeni napitak, zavisno od toga u kojem dijelu grada sjedite, sada je već potrebno izdvojiti do tri i po marke.
 
Poskupljenja su ponovo “uhvatila zalet” početkom mjeseca, a kako tvrde ugostitelji, biće nastavljena i narednih dana. Nove cjenovnike pravdaju većim platama, kojima žele da zadrže konobare, jer mnogi odlaze zbog sezonskih poslova, što je gorući problem ugostitelja u gradu na Vrbasu.
 
Član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske Goran Kurtinović potvrdio je za “Glas Srpske” da je došlo do poskupljenja kafe, najavljujući da će cijena ovog napitka u prosjeku biti od 2,50 do tri marke. Kurtinović je naglasio da su neki ugostitelji već podigli cijene, a neki će to učiniti u narednom periodu.
 
- Prosječna cijena kafe neće biti tri i po marke, to je sigurno. Ovaj iznos zavisiće od vrste i kvaliteta kafe, konobara, usluge, opremljenosti objekta. Kada se sve to uzme u obzir, neko ko kafu naplaćuje tri i po marke znači da će više zaraditi od onoga što naplaćuje po dvije marke - rekao je Kurtinović.
 
Prema njegovim riječima, veliki problem je, već sa prvim proljećnim danima, odlazak konobara na sezonski rad.
 
 - Nemamo drugog načina nego da povećamo cijenu, evo u ovom slučaju kafe. Ne možemo dati radnicima ono što nemamo, moramo zaraditi da bismo im dali veće plate. Jeste malo nepopularna mjera, ali nemamo puno izbora - rekao je Kurtinović.
 
Ipak, naglašava da su i dalje cijene pića u najvećem gradu Srpske povoljnije nego u velikim gradovima u regionu.
 
- Ako vidite kakve su cijene u Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani ili Beogradu, sve je neuporedivo skuplje kod njih. Problem je to što je standard naših ljudi puno niži u odnosu na pomenute sredine. Ugostiteljski objekti rade isto, a promet pada i do 40 odsto - rekao je Kurtinović.
 
Ekipa “Glasa Srpske” obišla je kafiće u samom centru grada, gdje je u prosjeku za kratki espreso potrebno izdvojiti od 2,50 do tri marke.
 
- Još nismo korigovali cijene, ali prateći trendove, i mi ćemo posegnuti za tom mjerom. Već dva radnika imaju otvorene ponude za rad u Makarskoj, moramo ih zadržati. Vidjećemo, do ljeta će sigurno kafa biti tri marke - rekli su iz jednog kafića u centru grada.
 
U blizini studenjaka cijene su po pravilu povoljnije, tako je i sada, a kafa u ovom dijelu grada košta od dvije do dvije i po marke. Student Darko Marić naglašava za “Glas Srpske” da je prije dvije godine kafa koštala marku i po, kao i pivo.
 
- Rijetko idemo u centar, naš skroman budžet to ne može podnijeti jer djevojka i ja, kada odemo tamo na kafu i neki kolač, to je minimalno 15 maraka - rekao je Marić.
 
Pivo
 
Osim kafe, posebno u toplim ljetnim danima, jedno od osvježenja i omiljenih pića, kako Banjalučanima tako i turistima, je pivo. Ugostitelji kažu da do sada nije bilo poskupljenja, što raduje sve pivopije.
 
- Cijene piva ostale su iste. Vidjećemo, idemo ka ljetu, tako da ćemo razmisliti, posebno mislim na točeno, nije isključeno da poskupi za pola marke - rekli su iz jednog banjalučkog paba za “Glas”.

Glas Srpske

 

online