Domaća gradilišta i kafići tražiće radnika više :: zoricakusmuk.info ::

Domaća gradilišta i kafići tražiće radnika više


Da su dobri lanjski rezultati podgrijali optimizam u mnogim branšama, pokazuje posljednje istraživanje tržišta rada, prema kojem ove godine većina poslodavaca u Srpskoj očekuje povećanje obima poslovanja, posebno u oblasti građevinarstva i uslužnih djelatnosti, gdje će, po svemu sudeći, tražiti radnika više.

Prema istraživanju tržišta rada za 2023/2024. koje je sproveo Zavod za zapošljavanje RS, protekla godina, uprkos problemima, bila je u znaku pozitivnih trendova kako po obimu poslovanja, tako i po unapređenju finansijskog rezultata.

Najveći broj poslodavaca, tačnije 48 odsto, lani je imao povećanje poslovanja, dok je 47 odsto njih  zabilježilo porast finansijskih rezultata.

Posmatrano po djelatnostima, približno jednak rast u pogledu finansijske efikasnosti prošle godine zabilježili su poslodavci iz građevinarstva, industrijske djelatnosti, trgovine i uslužnih djelatnosti.

Ovakvi trendovi poslovanja predstavljaju pozitivan indikator za mogućnosti novog zapošljavanja, tako da 61,2 odsto poslodavaca u ovoj godini očekuje rast obima poslovanja, a boljem finansijskom rezultatu nada se čak 61 odsto njih.

Istraživanje je pokazalo da najveće povećanje obima poslovanja i rast finansijskih rezultata očekuju poslodavci koje obuhvata filijala Trebinje, čak 77,5 odsto njih.

Istraživanje koje je obuhvatilo 1.114 poslodavaca iz cijele Srpske sa 52.837 radnika pokazuje da 51 odsto njih planira nova zapošljavanja. Procjene pokazuju da je ove godine u planu posao za 2.987 novih radnika, a posmatrano prema stepenu stručne spreme, anketirani poslodavci imaju potrebu najviše za radnicima sa zanimanjima u okviru trogodišnje i četvorogodišnje srednje stručne spreme. 

Analizirajući proteklu godinu predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić istakao je za "Glas Srpske" da je za građevinarstvo i oblasti uslužnih djelatnosti očekivano da u ovoj godini povećaju obim poslovanja, a samim tim i zaposle nove radnike, jer su te branše u ekspanziji. 

- U građevinarstvu još ima posla, posebno u visokogradnji, jer je velika potražnja za stanovima. S druge strane, u oblasti uslužnih djelatnosti i do sada je bila velika potražnja za radnicima - rekao je Ćorić. 

Ohrabrujuće bi, kaže, bilo da su se i preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije, u kojoj je sticajem okolnosti lani smanjen broj zaposlenih, izjasnila da će primati radnike u ovoj godini. 

- Nažalost, prerađivačka industrija će biti u stagnaciji i u narednom periodu. Kako stvari trenutno stoje, pred našim privrednicima u prerađivačkoj industriji je još jedna teška godina u kojoj će biti gotovo nemoguće zaposliti nove ljude - kazao je Ćorić.

Rast u sektoru ugostiteljstva i turizma očekuje zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora "Horeke" Goran Kurtinović koji kaže da se situacija u ovoj oblasti polako popravlja.  

- Na sreću, ima sve više turista, što nam daje vjetar u leđa da proširimo svoju ponudu - rekao je Kurtinović. 

U prilog im, kaže, nikako ne ide to što se turistička sezona približava pa im ugostitelji iz regiona otimaju radnike, od kojih su mnogi već najavili svoj odlazak. Dodatnu glavobolju im, dodaje Kurtinović, zadaju i mladi konobari, čija je produktivnost smanjena. 

- Ono što su prije radila dva konobara, danas ne mogu stići tri, jer nema više te brzine usluživanja i zainteresovanosti za taj posao - kazao je Kurtinović.

Nove tehnologije

Istraživanja Zavoda za zapošljavanje RS pokazuju da u ovoj godini nije planirano značajno unapređenje tehnologija rada niti uvođenje novih tehnologija. Tek oko 13 odsto poslodavaca planira uvođenje novih tehnologija ili promjena u proces rada koje će dovesti do potreba za dodatnom obukom i osposobljavanjem zaposlenih.

Glas Srpske

 

online