Pojeftinio pelet u Srpskoj :: zoricakusmuk.info ::

Pojeftinio pelet u Srpskoj


Na tržištu Republike Srpske trenutno je velika ponuda peleta, a zbog blage zime potrošnja je manja, te je došlo i do pojeftinjenja, ali još niže cijene očekuju se i u narednom periodu.
 
Kako je rekao Igor Andrić, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori  Republike Srpske, cijena po toni peleta kreće se od 400 do 500 KM, u zavisnosti od proizvođača.
 
-Negdje je čak moguće naći i ispod 400 KM, što, naravno, zavisi i od kvaliteta peleta – dodao je Andrić.
 
Većina proizvođača peleta izvozno je orijentisana, ali usljed energetske krize u zapadnoj Evropi nabavljene su velike količine i skladišta su puna.
 
-I zbog prethodne slabije zime nije došlo do potrošnje, tako da je sve to zajedno uslovilo nižu cijenu – pojasnio je Andrić.
 
Kada je riječ o ogrevnom drvetu, on kaže da je došlo do određenog pojeftinjenja, a u Srpskoj cijena palete iznosi od 180 KM do 210 KM.
 
Iz firme “Ensa BH” iz Srbca kazali su da su skladišta ovih preduzeća puna upravo zbog prošlogodišnje zabrane izvoza.
 
-Količine su se nagomilale zbog zabrane izvoza, a sad su magacini puni kod proizvođača, jer nemamo gdje sada da plasiramo te količine. U Srpskoj ima veliki broj proizvođača, a tržište je malo -kazali su iz ove firme.
 
Ističe da su sada cijene peleta iste kao i godinu dana ranije i iznose 560 KM za tonu.
 
Još jeftinije od marta
 
-Mada od 1. marta idu vansezonske cijene, tada će doći do pada, ali ne znam još za koliko -istakli su iz ove firme.
 
Da su cijene peleta niže, potvrdio je i Darko Partalo, direktor kompanije “Drvoprodex” Banjaluka,  koji je u razgovoru za “Nezavisne novine” kazao da je cijena peleta u odnosu na raniji period u padu za nekih 20 odsto.
 
-Trenutno nam je i manja proizvodnja, ali i u narednom periodu ocijenićemo tržište i, ako bude bilo potrebe, da dodatno spustimo cijene – kazao je Partalo i dodao da sve  to rade s ciljem da povećaju prodaju, ali i da zadrže kupce.
 
-Nadam se da ćemo dostići one cijene peleta koje su prihvatljive našim građanima – kazao je Partalo i dodao da su sada cijena peleta u njihovoj firmi oko 390 maraka plus PDV za tonu peleta.
 
Iz firme “bioConcept”  Novi  Grad ističu da su i kod njih cijena peleta u padu te da su na lagerima velike količine.
 
– Kod nas je trenutno cijena peleta 450 KM sa prevozom, a  šta će se dešavati u narednom periodu, veoma je teško reći, jer imamo velike količine peleta – istakli su iz ove firme.
 
Treba li čekati januar?
 
Građani u Srpskoj su ovu vijest dočekali sa velikom radošću, jer, kako kažu, nakon svih poskupljenja sa kojima se suočavaju, ovo pojeftinjenje je vrlo značajno.
 
– S obzirom na to da je vrijeme promjenjivo, primorani smo da još koristimo grijanje, a mi se grijemo uz pomoć peći na pelet. Ovo pojeftinjenje će dobro doći, jer će građani moći da kupe pelet koji je jeftiniji nego inače – rekao je Saša. V.
 
Kako kaže, s obzirom na prethodne godine i ranije povećane cijene peleta, on je ipak oprezan. Kaže da je uvijek je bolje na vrijeme kupiti ogrev, nego čekati pojeftinjenje usred zime, jer je to rizično.

Srpska Info

 

online