Vlada RS donijela odluku: Penzije od februara veće za 9,2 odsto :: zoricakusmuk.info ::

Vlada RS donijela odluku: Penzije od februara veće za 9,2 odsto


Vlada Republike Srpske je danas na 54. sjednici donijela odluku o određivanju iznosa najniže penzije, sa ciljem poboljšanja materijalnog položaja najugroženije kategorije korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Iz Vlade RS su saopštili da su iznosi najniže penzije od 1. januara 2024. godine, određeni tako što su iznosi najniže penzije za decembar 2023. godine, povećani za navedeni procenat usklađivanja penzija, odnosno za 9,2 odsto.

"Do 15 godina penzijskog staža najniža penzija iznosi 300,61 KM, za 15 godina penzijskog staža i više, a manje od 20 godina - 360,76 KM, za 20 godina penzijskog staža i više, a manje od 30 godina - 420,90 KM, za 30 godina penzijskog staža i više, a manje od 40 godina - 481,08 KM, za 40 godina penzijskog staža i više - 601,35 KM", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će za realizaciju ove odluke Vlada Republike Srpske obezbjediti dodatna sredstva u iznosu od oko 2.900.000 KM mjesečno, odnosno oko 34.800.000 KM do kraja 2024. godine.

Borci

Vlada je usvojila Odluku o odobrenju plasmana sredstava za unapređenje materijalnog položaja boraca sa navršenih 65 godina života, kroz mjesečno novčano primanje, za 2024. godinu.

Riječ je o određenom vidu novčane pomoći koja se isplaćuje kao mjesečno novčano primanje borcima sa navršenih 65 godina, koji ne ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na penziju, a koji imaju 15 i više godina penzijskog staža.

Počev od 2018. godine, Vlada Republike Srpske svake godine donosi odluku na osnovu koje se navedenoj kategoriji boraca vrši isplata mjesečnog novčanog primanja koje se određuje u visini najnižeg nivoa najniže penzije. Visina mjesečnog novčanog primanja za 2024. godinu iznosi 300,61 KM, što je uvećanje u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosilo 242,55 KM", saopštili su iz Vlade RS.

Studenti

Dodali su da je usvojena Informacija o upisanim studentima u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2023/24. godini na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

"U prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2023/24. godini upisano je ukupno 5.968 studenata. Pri tome na javnim visokoškolskim ustanovama u ovoj 2023/24. akademskoj godini u odnosu na prethodnu - ostvaren je veći upis na prvu godinu prvog ciklusa studija za 42 studenta (3.252 upisanih u odnosu na 3.210), a smanjen je upis na privatnim visokoškolskim ustanovama za 191 studenta (1.874 upisanih u odnosu na 2.065).  Vlada RS od ukupno upisanih 3.252 studenta na prvu godinu prvog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama, u punom iznosu finansira 2.558 studenata ili 78,65 %, dok 694 upisana studenta ili 21,35 % sami finansiraju svoje školovanje. Takođe, Vlada Republike Srpske od ukupno upisanih 650 studenata na prvu godinu drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama, u punom iznosu finansira 565 studenata ili 86,92 % upisanih studenata u prvu godinu drugog ciklusa studija, dok 85 upisanih studenata ili 13,08 % sami finansiraju svoje školovanje. Javni univerziteti su na prvu godinu trećeg ciklusa studija upisali ukupno 89 studenata", istakli su iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.

Fakulteti

Donesena je Odluka o Mreži visokoškolskih ustanova i studijskih programa Republike Srpske za period 2024 – 2025. godina.

"Odluku o Mreži visokoškolskih ustanova i studijskih programa Republike Srpske donosi Vlada Republike Srpske na prijedlog Savjeta za visoko obrazovanje Republike Srpske. Donošenje Mreže takođe je predviđeno kao jedna od komponenti strateških ciljeva, definisanih u važećim strateškim dokumentima Republike Srpske. Mreža visokoškolskih ustanova i studijskih programa sadrži podatke o postojećem stanju, o potrebi za osnivanjem novih visokoškolskih ustanova i novih studijskih programa. U ovom dokumentu dati su brojni podaci o postojećem sistemu visokog obrazovanja i o njegovom okruženju. Na zaključcima nastalih analizom ovih podataka, kreirana je i uspostavljena Mreža, dok svakako time nisu iscrpljene mogućnosti njihove dalje analize i traganja za odgovorima na pitanja postavljena pred donosioce budućih odluka vezanih za sistem visokog obrazovanja, ali i kao predmet pažnje istraživača, analitičara, i javnosti. Odluka o Mreži visokoškolskih ustanova i studijskih programa Republike Srpske donosi se za period od dvije godine, odnosno za period 2024 – 2025. godina i objavljuje se u Službenom glasniku Republike Srpske", piše u saopštenju.

Javna uprava

Usvojen je i Program o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Vlada je donijela Rješenje o odobravanju uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za osiguranike u bivšim državnim preduzećima, akcionarskim društvima u većinskom vlasništvu Republike Srpske i zemljoradničkim zadrugama, koji sa stažom osiguranja za koji će biti uplaćen doprinos, ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju do 31. decembra 2024. godine.

Vlada je usvojila i Informaciju o aktivnostima u vezi sa prioritizacijom i eventualnom revizijom Akcionog plana Strateškog okvira za reformu javne uprave u BiH 2018-2027. godine.

"Vlada podržava reformu javne uprave u BiH i zadužuje imenovane članove i zamjenike članova nadzornih timova za provođenje procesa reforme javne uprave iz Republike Srpske, da učestvuju u aktivnostima koje se odnose na proces prikupljanja podataka, prioritizaciju i eventualnu reviziju Akcionog plana za reformu javne uprave, pod uslovom da se realizacija navedenih aktivnosti provodi u skladu sa ustavno-pravnim uređenjem BiH i Republike Srpske", ističe se u saopštenju.

Nezavisne

 

online