Vakcinacija najbolja prevencija za morbile :: zoricakusmuk.info ::

Vakcinacija najbolja prevencija za morbile


Iako u Republici Srpskoj u ovoj godini nije prijavljen nijedan slučaj obolijevanja od morbila, zdravstveni radnici pozivaju na vakcinaciju, jer, kako ističu, vakcina je najbolja prevencija.

Apel roditeljima za vakcinaciju djece čiji je uzrast od jedne do šest godina, a koja nisu primila prvu dozu MRP vakcine uputili su iz Doma zdravlja Bijeljina, a poziv je uslijedio zbog proglašene epidemije morbila u Tuzlanskom kantonu.

"Isto se upućuju pozivi roditeljima, odnosno starateljima djece čiji je uzrast šest i više godina, a koja nisu primila jednu ili obje doze MRP vakcine da zakažu pregled djece kod pedijatra, odnosno doktora porodične medicine i da se ona vakcinišu ukoliko nemaju kontraindikacija za vakcinaciju", istakli su oni.

Da je vakcinacija najbolja prevencija, potvrdila je za "Nezavisne novine" pedijatar Stojanka Škorić, načelnica Konsultativno specijalističke službe bijeljinskog Doma zdravlja, navodeći da roditelji izbjegavaju MRP vakcinu zbog pogrešnih informacija koje su se ranije plasirale.

"Mislim da roditelji treba da se odazovu na vakcinu zato što komplikacije morbila mogu da budu rane i kasne. Kasne komplikacije su one koje izazivaju promjene na centralnom nervnom sistemu kad se roditelji najmanje nadaju", objašnjava ona dodajući da je savjet svih pedijatara da se vakcinacija sprovodi po redovnom kalendaru koji je važeći u određenoj zemlji.

"Oni roditelji koji kasne sa vakcinom mogu da zakažu termin i da se djeca vakcinišu ako do sada nisu primila predviđenu vakcinu. Vakcina je najbolja prevencija mnogih infektivnih bolesti", istakla je Škorićeva za "Nezavisne novine" podsjećajući i na epidemiju velikog kašlja, od čega je do sada, kako je rečeno za "Nezavisne" iz Instituta, oboljelo 66 osoba u Srpskoj.

Da ništa uspješnije ne sprečava razvoj i širenje infektivnih oboljenja od vakcine, a posebno u dječijem uzrastu, istakao je i Ranko Škrbić, predsjednik Savjeta za zdravlje Republike Srpske, dodajući da, ako se ispoštuje kalendar vakcinacije, možemo razviti kolektivni imunitet.

"Ne postoji jednostavniji, brži i efikasniji način da se zaštite djeca u ranom uzrastu od najčešćih infektivnih virusnih i bakterijskih oboljenja za koje već odavno imamo uspješno razvijene vakcine koje cijeli svijet uspješno primjenjuje decenijama. Radi se o potpuno provjerenim vakcinama koje su decenijama u upotrebi kod nas i u svijetu i to savremeni svijet više i ne dovodi u pitanje. Nema sumnje da li je to potrebno ili nije", rekao je Škrbić za "Nezavisne novine".

Iako je u Srpskoj vakcinacija protiv velikog kašlja i morbila obavezna, a kazne definisane, Škrbić ističe da bi trebalo razmišljati o mjerama kakve postoje u drugim zemljama.

"U Italiji se, na primjer, ne možete upisati dijete u prvi razred osnovne škole ako niste ispunili kompletan vakcinalni program. U Americi možete upisati, ali ne možete pristupiti nastavi", navodi on dodajući da često zna reći roditeljima da ne vakcinišu samo onu djecu koju ne vole.

"Ako nema svijesti da se vakcinišu djeca, onda treba uvesti kaznene mjere i odredbe koje će veoma skupo koštati pojedince koji svojim neznanjem ili nehtijenjem ugrožavaju svoje dijete, ali i drugu djecu", ističe Škrbić.

Na važnost imunizacije podsjećaju i iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

"Pozivamo sve roditelje da provjere vakcinalni status svog djeteta i, ukoliko postoje vakcine koje su propustili, da se jave u vakcinalni centar kako bi zaštitili svoju djecu na vrijeme", istakli su za "Nezavisne" u Institutu.

Da su morbile veliki problem, dokazuje i podatak Svjetske zdravstvene organizacije koji pokazuje da je prošle godine u Evropi zabilježen "alarmantan" porast morbila i to za čak 45 odsto te da su potrebne hitne mjere kako bi se spriječilo dalje širenje.

"Vakcinacija je jedini način da se djeca zaštite od ove potencijalno opasne bolesti", istakao je dr Hans Kluge, regionalni direktor SZO-a, prenosi Tanjug.

Tanjug

 

online