Srpska nema novca za mlade bračne parove :: zoricakusmuk.info ::

Srpska nema novca za mlade bračne parove


Vlada Republike Srpske stavila je na dno liste prioriteta mlade bračne parove sa stambenim kreditima Investiciono – razvojne banke (IRB) Republike Srpske, a u prilog tome govori podatak da je posljednja subvencija za kamatne stope na ove kredite uplaćena za jul mjesec prošle godine
 
Riječ je o značajnoj podršci na koju pravo imaju oni koji su se zadužili za svoju prvu nekretninu i gdje se Vlada obavezala da im refundira jedan odsto kamate.
 
Iako bi subvencija trebala da se isplaćuje svakog mjeseca, uspostavljena je praksa u kojoj se mjesecima kasni sa isplatom, a koja se neće mijenjati ni u narednom periodu.
 
U Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS  kažu da se isplate iz budžeta vrše po prioritetima. Ove porodice im, to očigledno nisu.
 
“S obzirom na to da je prethodna budžetska godina bila izazovna i da se isplate iz budžeta vrše prema određenim prioritetima, došlo je do odstupanja u redovnosti isplate subvencija. Svim korisnicima se zahvaljujemo na strpljenju i ponavljamo da će sve obaveze Ministarstva biti regulisane do kraja budžetske godine”, poručuju oni ne navodeći kada bi moglo doći makar do djelimične isplate.
 
Zanimljivo je da je ministrica Selma Čabrić nedavno izjavila da je zdrava i jaka porodica osnov postojanja svakog društva te da će republičke institucije nastaviti da unapređuju položaj porodice i podstiču mlade da ovdje grade budućnost.
 
Pohvalila se i programom subvencije kamatnih stopa, ali je prećutala da se istim tim mladim ljudima duguje novac.
 
Mladi kažu da vlast nastavlja sa politikom po kojoj jedno govori, a drugo radi.
 
“Ne može me niko ubijediti da u teniske terene na kojima se igralo desetak dana Vlada pronađe 50 miliona maraka, a da na drugoj strani nema novca da za nas nekoliko hiljada isplati subvencije. O kakvoj se ekonomskoj stabilnosti priča kad moram šest mjeseci da čekam da mi neko isplati 70 maraka. Ko ovde koga laže?”, upitao se jedan od korisnika subvencije koji se javio redakciji CAPITAL-a.
 
Inače, program subvencija kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove Ministarstvo porodice, omladine i sporta realizuje od 2008. godine.
 
Njime je do sada obuhvaćeno 5.488 korisnika. Zaključno sa prošlom godinom, plasirano im je 19,5 miliona KM.

Capital

 

online