Od 1. januara isključivo elektronske zdravstvene kartice :: zoricakusmuk.info ::

Od 1. januara isključivo elektronske zdravstvene kartice


Od 1. januara naredne godine u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske zdravstvena zaštita će se isključivo ostvarivati na osnovu elektronske kartice osiguranika.
 
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske poziva građane koji još nisu preuzeli svoju elektronsku karticu da to učine do kraja ove godine. Dakle, više neće biti moguće bez elektronske zdravstvene kartice pristupiti elektronskom kartonu pacijenta niti u apoteci podići lijek na recept.
 
– Isključivom upotrebom elektronske kartice eventualne greške i potencijalne zloupotrebe sistema neće biti moguće, jer se sada u praksi znaju dešavati greške usljed pogrešnog unošenja matičnog broja ili imena i prezimena osiguranika. Elektronska kartica upravo spriječava da se dešavaju ove greške, obezbjeđujući jedinstvenu identifikaciju korisnika, eliminiše potrebu za ručnim unošenjem podataka, a samom osiguraniku omogućava bolju kontrolu i zaštitu ličnih podataka – navode u Fondu ZO.
 
Trenutno je u Republici Srpskoj aktivna 913.401 elektronska kartica, dok je ostalo još neuručenih elektronskih kartica, a najviše je slučajeva da su građani podnosili zahtjev za izradu elektronske kartice, ali nikada nisu došli da je preuzmu.

Atvbl

 

online