Patrijarh Porfirije u Hramu Svetog Save u Foči služio doksologiju - svetosavlje način života :: zoricakusmuk.info ::

Patrijarh Porfirije u Hramu Svetog Save u Foči služio doksologiju - svetosavlje način života


U Hramu Svetohg Save u Foči svečani čin doksologije služio je patrijarh Porfirije sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, arhijerejima, sveštenstvom i vjernim narodom.

Mitropolit dabrobosanski Hriszostom rekao je da je u Foči svetosavlje način življenja i postojanja.

- Ovaj veleljepni hram je svjedok toga. Podigosmo ga u Slavu Božju, a u spomen na našeg Svetog oca Savu. Međutim, ovo je spomen hram za sve one koji su bili, koji jesu i koji će biti ovdje u Foči i u našoj mitropoliji - poručio je mitropolit.

Patrijarh Porfirije istakao je da srpski narod ima blagoslov Svetog Save.

- Gdje god se srećemo imamo blagoslov Svetog Save, svetih iz našeg roda, ali moram da kažem i nemojte mi zamjeriti zbog toga, kada dolazimo ili kada ja dolazim u ove krajeve osećam se da sam u svome domu, da sam među svojima - poručio je patrijarh.

Patrijarh Porifirije i mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa više vladika danas su razgovarali sa načelnikom opštine Foča a obišli su i Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Vasilija Ostroškog.

Svi u saglasju, posjeta i povod su istorijski, crkva u sabornosti snaži srpski narod da se odupre svim iskušenjima.

Srpski patrijarh će sutra na praznik Svetog Jovana Zlatoustog u 9.00 časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštati Zavjetni Svetosavski hram. Doček Njegove svetosti je u 8.30 časova.

RTRS

 

online