Patrijarh Porfirije otvara najveću crkvenu građevinu u BiH :: zoricakusmuk.info ::

Patrijarh Porfirije otvara najveću crkvenu građevinu u BiH


Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije dolazi danas u posjetu Foči gdje će osveštati zavjetni Svetosavski hram, najveću crkvenu građevinu u Republici Srpskoj, BiH i šire, najavljeno je iz Mitropolije dabrobosanske.
 
Posjeta će, kako prenosi agencija Srna, trajati dva dana.
 
Patrijarha Porfirija će u Hramu Svetoga Save u Foči dočekati o mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa više arhijereja, sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom u 18 časova, kada će biti služen svečani čin doksologije.

Srpski patrijarh će sutra, na praznik Svetog Jovana Zlatoustog, u devet časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštati Zavjetni Svetosavski hram. Doček patrijarha Porfirija je u 8.30 časova.

 
-Budimo učesnici ovog istorijskog događaja – osveštanja Hrama Svetog Save u Foči – najveće crkvene građevine u Republici Srpskoj, BiH i šire – saopštili su iz Mitropolije.
 
Temelji najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, čija površina nadmašuje 1.500 metara kvadratnih, osveštani su na Pokrov Presvete Bogorodice 2006. godine. Hram Svetog Save pokriven je 2012, da bi bogosluženja počela 2013. godine. Ikonostas je postavljen 2019, a prethodne godine popločan je plato.
 
Činom velikog osveštanja, radovi u Svetosavskom hramu se ne završavaju. Ostaje da se uradi još jedan veliki posao – oslikavanje svodova hrama freskama.
 
Pravoslavni vjernici u Foči i okolini se već danima pripremaju za doček poglavara SPC, a od jutros se u gradu posebno osjeća svečarska atmosfera.

Srpska info

 

online