Sve spremno za veliku svečanost i dolazak patrijarha Porfirija u Foču :: zoricakusmuk.info ::

Sve spremno za veliku svečanost i dolazak patrijarha Porfirija u Foču


U toku su pripreme za doček patrijarha srpskog Porfirija koji u Foču dolazi sutra, a veliko osvećenje hrama Svetog Save i liturgijsko sabranje je u nedjelju. Hram u Foči najveća je pravoslavna svetinja u Srpskoj i BiH.
Posjeta patrijarha srpskog Porfirija sa više vladika, veliki je blagoslov za Mitropoliju dabrobosansku i Foču, u kojoj skoro trideset godina rade jedan od tri fakulteta i jedna od osam bogoslovskih škola Srpske pravoslavne crkve.

Vjernici nadahnuti, zbog velikog osvećenja hrama, čija je izgradnja počela prije 17 godina, i ispunjenja vijekovnog sna da u centru Foče podignu bogomolju.

U subotu, patrijarh će posjetiti Opštinu Foča, Bogoslovski fakultet, Bogosloviju, a u večernjim časovima biće služena doksologija u hramu. U nedjelju, nakon svečanog čina osvećenja i arhijerejske liturgije, patrijarh će blagosloviti i Medicinski fakultet.

- Svjedočimo istorijskom događaju jer patrijarh dolazi da nas napoji vodom živom vječnog života i da bismo ostali uz Hrista na jevanđeljskom putu - rekao je protojerej Dušan Andrić starješina Svetosavskog hrama u Foči.

Temelji svetosavskog hrama površine 1.500 metara kvadratnih, osveštani su 2006. godine. Ukrovljen je 2012, bogosluženja su počela godinu kasnije. Ikonostas je uređen 2019, a prošle godine popločan je plato.

Ovo je peta posjeta srpskih prvojerarha Foči, blaženopočivši German pohodio je početkom šezdesetih godina prošlog vijeka, Pavle je bio 1993. i 1998. godine, a blaženopočivši Irinej 2012.godine.

RTRS

 

online