Za boračke kategorije dodatnih 150 miliona KM; Od Nove godine planirano povećanje penzija :: zoricakusmuk.info ::

Za boračke kategorije dodatnih 150 miliona KM; Od Nove godine planirano povećanje penzija


Za boračke kategorije biće izdvojeno dodatnih 150 miliona maraka za narednu godinu, a od 1.januara i penzije bi trebalo da budu povećanje. Ovo je potvrđeno na današnjim konsultacijama u Vladi o budžetu za narednu godinu. Sa predsjednikom Vlade Radovanom Viškovićem i ministrom finasija Zorom Vidović razgovarali su predstavnici penzionera, BORS-a i Veterana.

Penzije u proteklih pet godina uvećane za 50 odsto, Vlada za unapređenje položaja penzionera

Odluka predsjednika Republike Srpske, da će decembarska penzija biti isplaćena prije Božića, obradovala je najstariju populaciju. Od prvog januara, očekuje ih i redovno usklađivanje penzija.

-  Ali će se o tome odlučiti tek kad istekne ova godina tekuća kad, Zavod za statistiku objavi te parametre Vlada će donijeti odluku koliko će to biti usklađivanje odnosno povećanje penzija - rekao je Ratko Trifunović predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Prethodno postignut dogovor sa Vladom o izdvajanjima za boračku populaciju, danas je potvrđen. U narednoj godini, iz budžeta Srpske biće izdvojeno dodatnih 150 miliona maraka za borce.

- Sljedeće godine ide povećanje i svi će dobijati umjesto 2.20 dobijaćetri marke po mjesecu u zoni borbenih dejstava, to je povećanje po jednom mjesecu 80 pfeninga to je u skladu sa našim dogovorom i što se tiče naših ličnih i porodičnih invalidnina, one će od narednog mjeseca biti veće za pet odsto da opet od januara pet odsto - kaže Radan Ostojić predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije grada Banja Luka Goran Rodić kaže da je siguran i ubijeđen da tačka na "i" nije stavljena i da će se raditi na poboljšanju statusa kategorija koje predstavlja.

Dogovoreno je i aktiviranje radne grupe koja čini koordinaciju svih udruženja proisteklih iz Odbrambeno – otadžbinskog rata, s ciljem poboljšanja statusa boraca.

- Mi veterani smo zadovoljni što imamo naše institucije sa kojima pregovaramo i razgovaramo i mislim da je to suština svega. Moja poruka je da je ipak najvažnije koliko god da nam je teško. Do poboljšanja dolazi ali je najvažnije da imamo svoje institucije i svoju Republiku Srpsku - poručio je Duško Vukotić predsjednik Skupštine Udruženja građana "Veterani Republike Srpske".

Predsjednik Vlade naglasio je da će institucije uvijek stajati uz boračke kategorije jer im je Srpska zahvalna za ono što su dali za njenu odbranu. Zaključeno je da planirani budžet potvrđuje da Vlada ostaje socijalni partner koji će se i u narednom periodu sa posebnom pažnjom odnositi prema svim budžetskim kategorijama.

RTRS

 

online