Višković sa delegacijom EU: Svih 14 prioriteta rješavati u paketu :: zoricakusmuk.info ::

Višković sa delegacijom EU: Svih 14 prioriteta rješavati u paketu


Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas se u Banjaluci sastao sa delegacijom Evropske unije, koju je predvodio šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler.
 
Višković i članovi delegacije EU razgovarali su o posljednjim dešavanjima u svjetlu davanja uslovnog kandidatskog statusa BiH.
 
Predsjednik Vlade Republike Srpske upoznao je Satlera i ambasadore zemalja EU u BiH da Republika Srpska ostaje pri stavu da svih 14 prioriteta koji su navedeni treba da budu predmet razmatranja u narednom periodu, da se ne može rješavati jedan po jedan, već da se svih 14 rješava u paketu.
 
Višković je istakao da je to stav institucija Republike Srpske.
 
Kako je rekao Republika Srpska je opredijeljena da se kreće na putu EU integracija i još jednom je ponovio stav Republike Srpske da se poštuje već usvojeni mehanizam kordinacije na nivou BiH, saopšteno je iz Vlade Srpske; prenosi ATV
 
Višković je dodao da su zemlje Zapadnog Balkana dio Evrope, i da Evropska unija nije potpuna bez njih.
 
Satler je poručio je da zemlje članice EU podržavaju BiH na putu ka članstvu i ohrabrio da se nastavi sa potrebnim reformama.
 
Istakao je da će u decembru u Briselu biti održan sastanak sa političkim liderma iz BiH od kojeg očekuje pozitivne pomake.
 
Pored premijera Radovana Viškovića i šefa delegacije EU u BiH Johana Satlera, sastanku u Banjaluci prisustvovali su ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH Tomas Fičen, ambasador Austrije u BiH Urlike Hartman, ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar, ambasador Slovačke u BiH Roman Hloben, ambasador Švedske u BiH Helena Lagerlof, ambasador Bugarske u BiH Valeri Jotov, ambasador Republike Irske u BiH Adrian Farel, ambasador Rumunije u BiH Anton Pakuretu, predstavnik diplomatske kancelarije Belgije u BiH Benjamin Šturuevagen i šef kancelarije Delegacije EU u BiH u Banjaluci Simone Gverini.

Glas Srpske

 

online