Neradni dan u Republici Srpskoj :: zoricakusmuk.info ::

Neradni dan u Republici Srpskoj


Praznik i neradni dan u Republici Srpskoj je danas 21. novembar, kada se obilježava Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.
 
Ovaj dan je, u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske, republički praznik, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.
 
Tog dana neće raditi republički i organi jedinice lokalne samouprave i organizacije, preduzeća, ustanove i ostale organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.
 
Zakonom je propisano da će načelnik opštine, odnosno gradonačelnik, odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave obavezni da rade i u kojem obimu, radi zadovoljenja neophodnih potreba građana.
 
U utorak, 21. novembra, navršava se 28 godina od kada je u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.
 
Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

 

online