Infekcije u Srpskoj prepolovile rod voća: Padavine nisu dozvolile da se na vrijeme obave zaštitni tretmani :: zoricakusmuk.info ::

Infekcije u Srpskoj prepolovile rod voća: Padavine nisu dozvolile da se na vrijeme obave zaštitni tretmani


Prekomjerne padavine, koje u proljeće proizvođačima nisu dozvolile da na vrijeme i kako treba obave zaštitne tretmane u voćnjacima, ostavile su ogromne posljedice jer je više od 60 odsto zasada zahvatila infekcija, što će se drastično odraziti na prinose i kvalitet plodova.

Praćene relativno visokim temperaturama za to doba godine obilne kiše nanijele su velike nevolje voćarima, a kako kažu, ovo im je najteža sezona u 21. vijeku.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović, koji je u ovoj grani poljoprivrede skoro pola vijeka, kaže da se ne sjeća alarmantnijeg stanja u zasadima.

Za Glas Srpske priča da će berba biti tanka, a to se posebno odnosi na industrijsku proizvodnju jabuke, gdje prinosi neće moći da pokriju ni dio zaštitnih sredstava i goriva.

– Krušku smo zbog puno vlage već izgubili pa skoro da i nema roda, a maline nisu mogle da podnesu velike stresove pa su i one upola podbacile. Ipak, na ovom području najzastupljenija je jabuka, a njen rod biće umanjen i do 60 odsto što je porazno – rekao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, infekcijom je zahvaćeno više od pola voćnjaka Srpske, posebno onih na nižoj nadmorskoj visini, a problem nije zaobišao ni one na visinskim predjelima.

– I rod šljive biće slab, jedino će nešto prinosa biti na Majevici i u Semberiji. Veliko je pitanje da li će te biljke uspjeti da prežive ili da formiraju cvjetni pup ako i opstanu – kazao je Dojčinović.

Posljedice čestih infekcija će se, kaže on, reflektovati i u narednoj godini kada će biti manje stabala i slabiji rod, ali i proizvođača jer će ostati samo najuporniji, odnosno oni kojima je ovo primarna djelatnost.

– Znali smo tokom dana imati i po dvije infekcije, a svaku moramo različito tretirati. S obzirom da su padavine bile konstantne nismo bili u mogućnosti da tretman i zaštitu obavimo onako kako treba, zbog čega je i došlo do obolijevanja plodova – rekao je Dojčinović.

Srpska Info

 

online