Afrička kuga svinja nastavlja da se širi u RS, farmerima date instrukcije :: zoricakusmuk.info ::

Afrička kuga svinja nastavlja da se širi u RS, farmerima date instrukcije


Prisustvo afričke kuge svinja potvrđeno je na ukupno 29 imanja u Republici Srpskoj, nakon što je otkriveno na još pet lokacija, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Bolest je do sada potvrđena u semberskim selima Srednji, Gornji i Donji Dragaljevac, te Donji i Gornji Magnojević, kao i mjestu Tišina u opštini Šamac i nije proširena na druge opštine.

Službe na terenu su izvršile neškodljivo uklanjanje 143 svinje sa šest zaraženih imanja, navodi se u saopštenju.

Iz resornog ministarstva navode da će nastaviti redovno da prate situaciju na terenu i preduzimaju neophodne mjere s ciljem suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

U opštini Šamac danas je održan sastanak sa predstavnicima lokalnog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja na kojem su date jasne instrukcije o daljem postupanju, prenosi Srna.

Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, iz Ministarstva apeluju da se vlasnici svinja strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno biosigurnosnih, te da svako sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru.

Strogo je zabranjeno premještanje životinja, obavezno treba ograničiti kretanje sa i na farmama, postaviti dezinfekcione barijere, mijenjati obuću i odjeću prilikom napuštanja farme, navodi se u saopštenju.

Zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rad stočnih pijaca na teritoriji Republike Srpske i u narednom periodu akcenat je na pojačanoj kontroli prometa svinja.

Nezavisne

 

online