Vladika Fotije služi liturgiju povodom krsne slave Vojske Republike Srpske :: zoricakusmuk.info ::

Vladika Fotije služi liturgiju povodom krsne slave Vojske Republike Srpske


Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, uz sasluženje umirovljenog episkopa srednjeevropskog Konstantina i lokalnog sveštenstva, služi danas u manastiru Ozren, u opštini Petrovo, Svetu arhijerejsku liturgiju povodom Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Liturgiji u manastiru Svetog Nikole, između ostalih prisustvuju, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, te predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

Nakon liturgije, uslijediće parastos poginulim srpskim borcima od Kosovskog boja do danas.

Potom će biti obavljeno lomljenje slavskog kolača, a zatim su planirane izjve zvaničnika.

Centrlanoj manifestaciji povodom Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka u manastiru Ozren trebalo bi da prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić.

Planirano je da ovogodišnjoj proslavi Vidovdana prisustvuju predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i političkog, vjerskog i javnog života.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

RTRS


 

online