Semberija: Poljoprivrednici u strahu, afrička kuga se širi i obara cijenu svinjetine :: zoricakusmuk.info ::

Semberija: Poljoprivrednici u strahu, afrička kuga se širi i obara cijenu svinjetine


Broj svinja zaraženih afričkom kugom u Semberiji povećava se iz dana u dan zbog čega raste i strah farmera, koji će, kako tvrde, na kraju životinje prodavati za sitan novac samo da isprazne štale.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS do juče je zaprimilo prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na devet imanja na području Bijeljine gdje je, radi sprovođenja mjera na suzbijanju širenja zaraze, zabranjeno održavanje sajmova, izložbi i stočnih pijaca. Sumnja na postojanje afričke kuge, kazali su u ministarstvu, javila se na još četiri imanja gdje su uzeti uzorci.

Afrička kuga svinja je bolest koju širi čovjek, za razliku od klasične kuge svinja koju šire životinje, te iz ministarstva apeluju vlasnicima životinja da pojačaju biosigurnosne mjere na imanjima, ograniče kretanja, zatvore dvorišta i obavezno postave barijere.

– Svaku promjenu na životinji i uginuće obavezno treba prijaviti nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru – istakli su u resornom ministarstvu, ističući da su sve službe na terenu, kao i da je u Bijeljini formiran lokalni krizni centar koji je dobio instrukcije za postupanje radi sprečavanja širenja bolesti, a određeno je i mjesto za neškodljivo uklanjanje životinja.

Međutim, to nije smirilo uzgajivače u Semberiji.

Farmer Dragan Stević iz Magnojevića kod Bijeljine, koji se nalazi u ugroženoj zoni, kazao je da zbog zaraze svinja koja se širi selima budi se i liježe sa strahom.

– Za sada na mojoj farmi nema sumnje na zarazu. Preduzimamo sve potrebne mjere da to spriječimo, a to smo i ranije činili, bez obzira na to što nije ni bilo priče o toj bolesti, jer na farmi imamo oko 1.300 svinja – kazao je Stević. 

Dodao je da je od petka sve stalo, zabranjen je utovar, nema izdavanja zdravstvenih uvjerenja za svinje zbog čega nema ni prodaje.

– Svi su povukli ručnu što se tiče prodaje i kupovine svinja dok se ne vidi šta će biti. Roba će se sigurno nakupiti zbog čega će ponuda biti veća, a samim tim i cijene sigurno niže. Na kraju, to je najmanji problem, samo da se situacija smiri – kazao je Stević.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić rekao je da, prema podacima sa kojima raspolaže, zaraženih svinja ima na mnogo više imanja nego što to zvanični podaci govore.

– Samo je zaključno sa nedjeljom zaraženih životinja bilo na 20 imanja. Zaraza se širi munjevito, a čemu najviše doprinosi neozbiljnost uzgajivača i to što su prve uginule životinje svi bacali na jedno mjesto gdje je sad novi izvor zaraze – kazao je Maljčić, koji tvrdi da je zaraza zahvatila pet sela.

S obzirom na to da je ova grana poljoprivrede najzastupljenija u Semberiji, Maljčić kaže da je moguće da otkupljivači iz drugih dijelova Srpske, koji se snabdijevaju životinjama sa ovog kraja, manipulišu cijenama, dok će oni iz Bijeljine i okoline davati životinje budzašto samo da ih se riješe.

– Čekamo da vidim odluku resornog ministarstva oko sufinansiranja nastale štete. U Srbiji su sva žarišta rješavana sa isplatom šteta u prosjeku oko 100.000 evra. Plašim se da će šteta kod nas biti mnogo veća, mjerena u milionima – kazao je Maljčić.

Šef Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Bijeljina Milena Savić rekla je da su svi veterinarski inspektori na terenu, da su pozvani i oni koji su trenutno na odmoru, te da obilaze Semberiju po prijavama građana za uginuće svinja ili da su primijetili bolest i slabost kod ovih životinja.

Iz resornog ministarstva apeluju na sve učesnike u sprovođenju naređenih mjera da brzo reaguju i odgovorno se ponašaju radi suzbijanja širenja bolesti.

Lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja saopštio je juče da će svi koji ne budu prijavili slučajeve zaraze ili na druge načine doprinesu njenom širenju snositi krivičnu odgovornost.

– Svaku štetu koja se dogodi na stočnom fondu u domaćinstvima tokom trajanja zaraze nadoknadiće resorno ministarstvo – saopšteno je iz Gradske uprave Bijeljine nakon sjednice kriznog centra, piše Glas Srpske.

Glas Srpske

 

online