Održana konferencija ''Digitalna transformacija privrede Republike Srpske'' :: zoricakusmuk.info ::

Održana konferencija ''Digitalna transformacija privrede Republike Srpske''


U organizaciji Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, u Banjaluci, održana je konferencija pod nazivom „Digitalna transformacija u privredi Republike Srpske".

Cilj Konferencije bio je  podizanje svijesti o značaju digitalizacije u privredi, kao i  informisanje privrednih subjekata o izazovima koji dolaze uvođenjem digitalizacije naročito u vrijeme globalnih kriza, kada je intenzitet efekata ovakvih izazova na poslovanje izuzetno visok.

"Digitalna transformacija se podrazumijeva u svim sferama društva, a privreda najviše doprinosi punjenju budžeta i zbog toga sa resornog nivoa to i preduzimamo", rekao je ministar Mitrović.

On je naglasio da Vlada i resorno ministarstvo podstiču firme da sprovode proces digitalne transformacije u proizvodnim procesima kroz podsticaje za mala i srednja preduzeća i za direktna ulaganja.

Mitrović je zahvalio kompaniji "Huavej" koja je pomogla Republici Srpskoj kada je riječ o digitalnoj transformaciji.

On je naveo da je digitalizacija podržana i sa nivoa BiH da bi kompletna regija bila pokrivena digitalnim signalom što je neophodno kako bi se digitalni signal mogao prenositi u cijeloj regiji, odnosno razmjenjivati informacije.

Generalni direktor kompanije "Huavej" za BiH  Šu Kun (Xu Kun) rekao je da je ova kompanija, kao globalni lider u IT tehnologijama, spremna da podijeli svoja znanja, iskustva i tehnologiju sa lokalnom industrijom.

Nadamo se da je ova konferencija samo još jedan korak uspješnoj saradnji i u budućnosti", rekao je Šu Kun.

Vlasnik i direktor kompanije "Vendom" iz Laktaša Sandra Đukanović rekla je da je ova firma počela proces digitalizacije prije četiri godine, te je dodala da su im u tome dosta pomogli donatori kao i resorno ministarstvo.

Direktor i vlasnik firme "Nordiko" Nebojša Ubiparip zahvalio je resornom ministarstvu za podsticaje i naglasio da su sredstva uložena u digitalizaciju što je obezbijedilo povećanje broja investitora i dodao da je u firmi proces nabavke proizvodne linije kojom će biti unaprijeđen i ubrzan proces proizvodnje.

U okviru konferencije održan je panel ,,Digitalna transformacija, značaj, prepreke i rješenja" gdje su učesnici iz javnih i privatnih organizacija, malih i srednjih preduzeća podijelili  relevantna iskustva, govoreći o značaju, kao i   pravcima  digitalnih inovacija.

Kroz panel diskusiju naglašeno je kako proces digitalizacije treba da pomogne ljudima da žive kvalitetnije, odnosno da imaju konkretnu korist od digitalizacije, a u preduzećima digitalizacija optimizuje radne procese, povećava produktivnost radnika i profit.

Panelisti su takođe, uporedili poslovne prakse iz EU i svijeta i dali sugestije domaćim kompanijama kako da se izdignu iznad prosjeka i poboljšaju svoje poslovanje.

Konferencija je okupula brojne predstavnike privrede i institucija. 

 

online