U Bijeljini obilježen Dan Vojske Republike Srpske :: zoricakusmuk.info ::

U Bijeljini obilježen Dan Vojske Republike Srpske


U Bijeljini je danas obilježen Dan Vojske Republike Srpske, Dan semberskih ratnih jedinica i Dan 3. pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

Pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, sa zastavama ratnih jedinica, defilovali su od kasarne "Vojvode Stepe Stepanovića" do Centralnog spomenika poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Junačka Vojska Republike Srpske za četiri godine imala je opterećenje od 18 odsto u materijalnom, duhovnom i boračkom smislu, a sva opterćenja koja prelaze 10 odsto vode do granice pucanja. To su bili napori koje može da izdrži samo organizovana, s jedinstvenom komandom i moralno spremna vojska koja ima svoj cilj - rekao je general Pero Mlađenović, ratni komandant 2. semberske brigade Vojske Republike Srpske.

Major Miroslav Baljak, komandant 3. pješadijskog bataljona u Trećem pješadijskom Republika Srpska puku, istakao je da nije bilo istorijske odluke o formiranju Vojske Srpske, kako je pitanje da li bi mi danas bili na ovim prostorima.

Parastosu poginulim pripadnicima VRS prisustovali su predstavnici 18 semberskih ratnih jedinica.

Sa područja Semberije život za Republiku Srpsko dalo je 1.080 boraca Vojske Republike Srpske.

- Mi smo danas u našoj Republici Srpskoj ponosni na sve ono što je naša vojska uradila. Doprinos je nemjerljiv jer tamo gdje nije bila VRS, nema ni srpskog naroda - istakao je Miodrag Stevanović, predsjednik Boračke organizacije Bijeljina.

Obilježavanje u Bijeljini organizovala je gradska Boračka organizacija, sa predstavnicima ratnih jedinica Vojske Srpske i uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

RTRS


 

online