Najviše stranih firmi u RS iz Srbije, Italije i Austrije :: zoricakusmuk.info ::

Najviše stranih firmi u RS iz Srbije, Italije i Austrije


U Republici Srpskoj je poslovalo je 259 stranih podružnica firmi u kojima radi 30.542 radnika, pokazuju posljednji podaci Zavoda za statistiku RS koji se odnose na 2021. godinu.

Ova preduzeća su ostvarila ukupan promet 5,3 milijardi KM, dok je dodata vrijednost po faktorskim troškovima dostigla više od 1,5 milijarde KM, izračunao je Zavod.

Najviše stranih podružnica je u prerađivačkoj industriji 38,6%, trgovini na veliko i malo i popravci motornih vozila i motocikala 25,1% i u područjima uslužnih djelanosti takođe 25,1%.

Najveće učešće u kapitalu stranih podružnica u Republici Srpskoj imaju države članice Evropske unije 56,8%. Ukupno riječ je o 147 firmi iz EU, a najviše iz Italije (28), Austrije (25), Slovenije (21), iz Njemačke i Hrvatske po 14, 11 iz Holandije, 10 sa Kipra, sedam iz Češke, četiri iz Luksemburga i 13 iz ostalih država EU.

Pojedinačno najviše je podružnica firmi iz Srbije - 80.

Od zemalja koje nisu u Evropskoj uniji 10 podružnica u Srpskoj ima Švajcarska, osam Ujedinjeno Kraljevstvo, a Rusija pet. Devet ih je iz ostalih država koje nisu u EU.

Strana podružnica je preduzeće koje je rezident u Republici Srpskoj, ali je pod kontrolom strane institucionalne jedinice. To su preduzeća u kojima učešće stranog kapitala (jedne ili više država) u ukupnom kapitalu iznosi 50% i više.

Mondo.ba

 

online