Dodik: Potrebna široka koalicija kao odbrambeni mehanizam :: zoricakusmuk.info ::

Dodik: Potrebna široka koalicija kao odbrambeni mehanizam


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ukazao je danas na potrebu stvaranja široke koalicije kao odbrambenog mehanizma za politike koje pokušavaju da naštete Srpskoj.

Dodik je napomenuo da postoji apsolutno političko jedinstvo vladajuće koalicije koja pokazuje sposobnost da sinhronizovano djeluje kada je riječ o političkim pitanjima, ali je istakao važnost formiranja široke koalicije koja treba da obezbijedi dvotrećinsku većinu u parlamentu Srpske.

Dodao je da bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović stalno pokušava da našteti Republici Srpskoj, kao i međunarodni faktor predvođen EU i SAD koji instruišu sudije Ustavnog suda BiH kakve odluke da donesu protiv Srpske, kao što je o imovini.

Istakao je da će biti učinjeno sve da se Srpskoj vrate oduzete nadležnosti, bez obzira na kritike da je to secesija.


OJAČATI SRPSKO PRISUSTVO U MINISTARSTVU INOSTRANIH POSLOVA

Republika Srpska želi ojačati prisustvo u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara, jer je ono u prethodnom periodu potpuno devastirano i politikom prema srpskom kadru koju je sprovodila bivši ministar iz SDA Bisera Turković, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik, koji je lider SNSD-a, rekao je da je na današnjem sastanku sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Banjaluci, osim funkcionisanja organa na nivou BiH, razmatrano i pitanje usaglašavanja budžeta na nivou BiH, kao i sprovođenje ranijih dogovora o kadrovskim rješenjima.

On je naveo da je razgovarano i o nastavku primjene izbornih rezultata u vezi sa formiranjem Vlade Federacije BiH.

- To nije pod našim uticajem, ali vidimo da se što je prije moguće pokušava doći do formiranja vlade koja bi naslijedila onu koja godinama radi bez zvaničnog mandata i u privremenom aranžmanu - rekao je Dodik.

On je dodao da je sa Čovićem razgovarao i o unapređenju položaja Srba u Livanjskom kantonu.

Dodik je rekao da ga je Čović informisao o situaciji u Hrvatskoj, a on njega o situaciji u Srbiji kojoj se u vezi sa Kosovom nameće "da uzme ili ostavi neki sporazum koji se, iako nije potpisan, proglašava validnim".

RTRS


 

online