Delegacija Dječije ambasade Međaši u poseti Prizrenu: Sjaj drevnih vremena :: zoricakusmuk.info ::

Delegacija Dječije ambasade Međaši u poseti Prizrenu: Sjaj drevnih vremena


Delegacija Dječije ambasade „Međaši“, iz istoimenog sela kod Bijeljine, osnovana prije 33 ljeta, koja je, na početku rata u BiH, iz ratnog ludila, izbavila oko 50 hiljada djece i majki iz Sarajeva i Mostara,posjetila je Prizren, u namjeri da se, na licu mjesta, upozna sa (ne)prilikama u tom drevnom gradu.Dušan Tomić, generalni sekretar i osnivač Dječije ambasade „Međaši“, koji je predvodio delegaciju u kojoj su bile i Mišel Mišković, dječiji ambasador i Mišel Mišković, ataše za kulturu, kaže da su posjetili taj grad na Kosovu i Metohiji, pošto postoje inicijative da se u njemu osnuje Dječiji konzulat.Po onome, kako kaže, šta su vidjeli i čuli, neposredno, tako nešto će, ipak, morati da sačeka neka bolja vremena, smatrajući da se strasti, ne samo što nisu smirile, „već su uzavrele i u takvom ambijentu nema prostora za humane misije DA „Međaši“, koja ima i Konzulat u Sloveniji, u Celju.

-Posjeta Prizrenu je za nas dragocjeno iskustvo -kaže Tomić. -Na licu mjesta smo se uvjerili „koliko je sati“. -Oduševljeni smo svjetlom koje i dalje, i te kako sija, iz Dušanovog grada, vladara koji je u to doba donio zakonik, posjetili smo i Dušanov narodni dom, kao i čuvenu Bogosloviju, jednu od najstarijih vjerskih škola na svijetu i čuvenu i po njenim đacima i profesorima. S jedne strane, imamo svjetlost drevnih vremana, a, druge strane, osjeća se neko kao uniformisano sivilo, koje svjedoči o vremenu sadašnjem.
 
Gosti iz DA „Međaši“ kažu da su posjetili i neke od srpskih enklava, gdje su se uvjerili kako Srbi teško žive, ali istrajni da žive i rade na pradjedovskim imanjima.Činjenica da je Prizren bez Srba, kako kažu, „sama po sebi sve govori“.

-Zato ćemo se boriti i moliti da se nikad i nigdje ne dogodi da razne politike sa međunarodnom zajednicom tako nešto učine -kaže Tomić. -Stanje u BiH je, u odnosu na ovo što smo vidjeli na Kosovu i Metohiji, djeluje kao relaksirano. 

Info Bijeljina 

 

online