Počele pripreme za odbranu od poplava :: zoricakusmuk.info ::

Počele pripreme za odbranu od poplava


Tokom ove sedmice očekuju se obilne padavine i izlivanje bujičnih vodotokova u Srpskoj, zbog čega su nadležni izdali upozorenja kako bi se na vrijeme preduzele sve mjere u slučaju odbrane od poplava.

Iz Republičke uprave civilne zaštite su naveli da je moguća i pojava klizišta, te značajan porast velikih rijeka, a u skladu s tim će se u Vladi RS održati sastanak o pripremama za adekvatan zajednički odgovor.

"Analiziraćemo kako su lokalne zajednice sprovele preventivne mjere, te plan odgovora u slučaju da se najave meteorologa obistine", rekao je Milan Novitović, v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite.

Darko Borojević, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, naveo je da se najveća količina padavina očekuje u srijedu i četvrtak, dok će najviše litara kiše pasti u Hercegovini, gornjem slivu rijeke Drine i u zapadnoj Krajini.

"Hercegovina može da apsorbuje veću količinu padavina nego sarajevsko-romanijska regija ili Krajina, ali to stvara opasnost od pojave bujičnih poplava", rekao je Borojević, dodajući da je teško prognozirati količinu padavina, ali da se očekuje da će u četvrtak i petak kiša preći u snijeg.

Tim povodom je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, uputio dopis svim načelnicima i gradonačelnicima u Srpskoj u kojem se traži da preduzmu sve preventivne radnje na zaštiti stanovništva i imovine, dok je ranije Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, pozvao opštinske, ali i republičke organe koji se bave pitanjima elementarnih nepogoda da ozbiljno shvate upozorenja koja dolaze iz Civilne zaštite. I preduzeće "Vode Srpske" je pozvalo stanovništvo, institucije i privredne subjekte da budu u pripravnosti radi preduzimanja neophodnih mjera zaštite.

Lokalne zajednice su već počele sa pripremama, pa su tako u Banjaluci očišćeni slivnici i isprana oborinska kanalizacija, pripadnici civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasne brigade napunili su vreće sa pijeskom, a zasjedao je i Štab za vanredne situacije.

"Radovi su u toku u depresiji nasipa Rakovice u Drakseniću u dužini od oko 180 metara, a ekipe civilne zaštite su na terenu i sagledavamo i druge eventualno kritične tačke na području opštine", istakao je Đuro Trubarac, šef Odsjeka civilne zaštite opštine Kozarska Dubica.

"Banjalučke službe spremne su za vremenske nepogode najavljene za narednu sedmicu, a veće probleme mogli bi prouzrokovati jaki udari vjetra koji se očekuju u utorak, 17. januara", konstatovano je nakon sjednice banjalučkog Štaba za vanredne situacije.

Savjetnik gradonačelnika Milada Šukalo rekla je da su predstavnici službi posjetili kritične lokacije, razgovarali s građanima i alarmirali preduzeća o nastupajućim vremenskim neprilikama.

Ona je navela da je zaključeno da treba pojačati komunikaciju sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom i predstavnicima hidrocentrale "Bočac".

"Krizni štab uputio je zahtjev gradskoj administraciji da izdvoji dodatna sredstva za prevenciju i zaštitu od poplava. Predloženo je i da se na raspolaganje stave preduzeća s kojim grad ima ugovor", naglasila je Šukalo.

Nezavisne

 

online