Narodna skupština Srpske imenuje budući saziv Vlade - Ko su novi ministri? :: zoricakusmuk.info ::

Narodna skupština Srpske imenuje budući saziv Vlade - Ko su novi ministri?


Narodna skupština RS trebalo bi sutra da imenuje novi saziv Vlade Republike Srpske, a spisak budućih ministara mandatar Radovan Višković nije zvanično saopštio jer, kako upućeni tvrde, on nije konačan i moguće je da bude korigovan i pred samo zasjedanje parlamenta.

Poslanicima bi mandatar za sastav nove vlade prvo trebalo da predstavi program rada i prijedlog članova vlade.
 
Nakon toga Višković i ministri trebalo bi da polože zakletvu.
 
Iako su proteklih dana mediji nezvanično objavili imena pojedinih budućih ministara, iz političkih stranaka navode da su korekcije moguće tokom noći pa i pred samo zasjedanje parlamenta.
 
Stranke iz vladajuće koalicije smjenjivale su se na sastanku sa mandatarom i danas kako bi usaglasili spisak onih koji će biti na čelu ministarstava.
 
Nakon tih konsultacija usaglašeno je da kadar Ujedinjene Srpske za ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju bude Bojan Vipotnik. To je potvrdio i sam lider stranke Nenad Stevandić te naveo da Vipotnik za tu funkciju ima saglasnost Predsjedništva stranke. On je u prošlom mandatu bio šef kabineta ministarke prosvjete i kulture RS Natalije Trivić i izjašnjava se kao Hrvat. To je jedan od dva resora koji su do posljednjeg trenutka usaglašavani.
 
Drugi je Ministarstvo porodice, omladine i sporta koji bi, prema ranijim najavama, trebalo da pripadne SP-u i na čijem čelu bi trebalo da se nađe ministar iz reda Bošnjaka. Međutim, u toj stranci su rekli da pregovori još traju.
 
- Imamo mi kandidate i za to ministarstvo, ali pregovaramo da dobijemo neki drugi resor. Možda bude nekih rotacija, možda dobijemo i neko drugo ministarstvo - kazali su “Glasu” u SP-u. 
 
Prema onome što je ranije procurilo u javnost, iz SNSD-a bi na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova trebalo da bude postavljen Siniša Karan, a Miloš Bukejlović na čelo Ministarstva pravde, dok bi kadar te stranke Dragoslav Kabić trebalo da zasjedne u fotelju Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS. Takođe, kadar iz te partije bi trebalo da nastavi da rukovodi i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a sasvim je izvjesno da će taj resor voditi Savo Minić. SNSD-u bi, prema ranijim najavama, trebalo da pripadnu i ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje, te prosvjete i kulture, a kandidati za ministre su Željko Budimir i Željka Stojičić.
 
Izvori tvrde i da je i više nego izvjesno da će u foteljama ostati SNSD-ovi kadrovi i to Zora Vidović, Alen Šeranić te Zlatan Klokić.
 
NPS-u bi trebalo da pripadnu dva ministarska mjesta, a kandidati su Diko Cvjetinović i to za ministra privrede i preduzetništva, te dosadašnja ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Jujić.
 
DEMOS-u će, po svemu sudeći, pripasti jedno ministarstvo i to saobraćaja i veza RS, a kandidat za tu funkciju je lider stranke Nedeljko Čubrilović. U fotelji bi trebalo da ostane i dosadašnji ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, koji je i lider SP-a.
 
Kandidat Pokreta za državu Sevlid Hurtić trebalo bi da zasjedne u fotelju Ministarstva trgovine RS.
 
Radna tijela
Nakon okončanja posebne sjednice, na kojoj treba da bude izabrana Vlada RS, trebalo bi da bude održana još jedna. Na toj sjednici poslanici bi trebalo da izaberu radna tijela Narodne skupštine RS.

Glas Srpske

 

online