Direktor policije RS Siniša Kostrešević izabran za predsjedavajućeg Asocijajom šefova zemalja jugoistočne Evrope :: zoricakusmuk.info ::

Direktor policije RS Siniša Kostrešević izabran za predsjedavajućeg Asocijajom šefova zemalja jugoistočne Evrope


Direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević od danas predsjedava Asocijacijom šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope – SEPCA, nakon što je Policija RS u Bukureštu na zasjedanju Generalne skupštine SEPCA preuzela jednogodišnje predsjedavanje od Policije Rumunije.
 
Kostrešević je rekao da je ovo velika čast za Policiju Srpske i Republiku Srpsku, ali i odgovornost.
On je najavio formiranje novih zajedničkih policijskih istražnih timova radi osnaživanja regionalne i međunarodne operativne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, sa posebnim akcentom na otkrivanje i sprječavanje trgovine opojnim drogama, oružjem, trgovine ljudima i sprječavanje visokotehnološkog kriminala,kao i na operativnu saradnju u oblasti finansijskih istraga i pranja novca.


 
Predstavnici policija zemalja Jugoistočne Evrope usvojili su na ovom zasijedanju strateškidokument Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala SEPCA, koji je izrađen u skladu sa metodologijom SOCTA.
 
U izradi ovog strateškog izvještaja su učestvovali i kriminalistički analitičari policija zemalja članica ove Asocijacije osiguravajući podatke i analize koje su doprinijele kvalitetu ovog dokumenta.
 
Policija Republike Srpske namjerava datokom svog predsjedavanja izradi strategiju i akcioni plan za sprovođenje ovog strateškog dokumenta,zajedno sa relevantnim međunarodnim partnerima –Italijom, Austrijom, IPA2019, Evropolom, Interpolomi SELEC-om, sa kojima već ima uspostavljenu kvalitetnu međunarodnu policijsku operativnu saradnju.
 
 

 

online