Srpska dobija tri nova tima: Baviće se razvojem, natalitetom i izradom socijalne karte :: zoricakusmuk.info ::

Srpska dobija tri nova tima: Baviće se razvojem, natalitetom i izradom socijalne karte


Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će u okviru Vlade biti formirana tri tima koji će se baviti izradom socijalne karte, demografskim pitanjima i strategijom razvoja Srpske.

Višković je rekao da će tražiti da u najkraćem mogućem roku bude urađena socijalna karta u Republici Srpskoj.
 
– Gospođa Željka Cvijanović, dok je bila predsjednik Republike, napravila je demografsku strategiju Republike Srpske koju ćemo da inoviramo i krenemo u konkretne mjere – rekao je Višković novinarima u Banjaluci.
 
On je dodao da će se raditi i na strategiji razvoja Srpske za period od 2022. do 2030. godine, za šta će trebati malo više vremena, imajući u vidu da je riječ o obimnijem dokumentu.
 
Višković je istakao da je i do sada Vlada Srpske radila na izgradnji socijalno pravednijeg društva, radi čega su isplaćivane i jednokratne pomoći.
 
– Sada želimo da, ako treba, neke od tih stvari i ozakonimo… Ne treba ovu krizu svi jednako da podnesemo, prioritet treba da budu oni ljudi kojima je pomoć institucija potrebna da zadovolje osnovne životne potrebe – rekao je Višković.
 
On je najavio da će biti novih mjera kada je riječ o demografskoj politici, poput pomoći mladim bračnim parovima za nabavku prve nekretnine.
 
Višković je podsjetio da su sufinansiranje kamatnih stopa za stambene kredite mladih bračnih parova, kao i pomoć za nezaposlenog roditelja iz višečlane porodice neke od postojećih demografskih mjera.

RTRS

 

online