Obilježena slava i Dan preduzeća : RiTe Ugljevik je resurs koji je potreban državi :: zoricakusmuk.info ::

Obilježena slava i Dan preduzeća : RiTe Ugljevik je resurs koji je potreban državi


Preduzeće Rudnik i termoelektrana Ugljevik važan je dio energetskog sistema Republike Srpske i kao takvog potrebno ga je dodatno unapređivati i iskoristiti ogroman potencijal koji ima, istaknuto je na obilježavanju slave RiTe Ugljevik Svetog Stefana Dečanskog.

Pozdravljajući goste, Slobodan Marković, izvršni direktor za opšte i pravne poslove RiTE Ugljevik, podsjetio je da u sistemu ERS-a, RiTE Ugljevik učestvuje sa 30%, odnosno daje trećinu ukupne proizvodnje električne energije u Srpskoj.

“Bez obzira na veliki broj neplanskih zastoja u ovoj godini, zadržali smo lidersku poziciju u proizvodnji   električne energije u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske, istakao je Marković.

Proslavi su, pored brojnih zvanica iz javnog i društveno – političkog života i gostiju iz okruženja, prisustovali i generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić. 

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović istakao je da je ovo jedna od najtežih godina za ugljevički gigant, ali da će uprkos tome, preduzeće poslovati pozitivno.
 

„Potrebno je napraviti ozbiljne planove za njegovu revitalizaciju, kako bismo ovaj objekat imali što duže u upotrebi. Mi smo izradili sistem za odsumporavanje dimnih gasova i značajno unaprijedili rad ovog sistema. Zainteresovani su mnogi ljudi, pa i Slovenci koji ovdje imaju arbitražni spor, da nastave ulaganje u ovaj projekat i to će biti tema narednih mjeseci. Da se vide mogućnosti očuvanja postojećeg pogona i njegove vitalnosti, ali i mogućnosti za izgradnju zamjenskog bloka i nema razloga da se stane na tim planovima“, rekao je Petrović u Ugljeviku.

Direktor Elektroprivrede Srpske izrazio je očekivanje da će uprava Preduzeća, zajedno sa radnicima, raditi na unapređenju rada RiTe Ugljevik i u narednom periodu.

„Nastojimo povećati plate onim radnicima koji stvarno doprinose pogonskoj spremnosti ovog preduzeća i da ostvarimo veću dobit koja bi značila da je Vlada Srpske zadovoljna rezultatima ovog preduzeća“, izjavio je Petrović.

Svi moraju shvatiti da je energetski razvoj Srpske moguć ukoliko svi na jednak način daju svoj doprinos njegovom razvoju, poručio je u Ugljeviku ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić. 

 

„To se zasniva na dosljednoj primjeni i sprovođenju politika koje određuje Vlada i država i u tom smislu i ovaj kolektiv će morati biti dio te politike na još odgovorniji način. Nadamo se da se tehnički problemi koji su se u ovoj godini dogodili neće više ponoviti. Ovo je resurs potreban državi, ne jednom gradu, opštini i Vlada Srpske će dosljedno insistirati na primjeni politika“, rekao je Đokić.

On je najavio da će Vlada povećati odgovornost svih zaposlenih u RiTe Ugljevik, te dodao da je uvjeren da ovo preduzeće i u narednim godinama može da osigurava bezbjednost za sav elektroenergetski sistem u Republici Srpskoj.

 

online