Postignut dogovor Beograda i Prištine: U Briselu napravljen dogovor o tablicama :: zoricakusmuk.info ::

Postignut dogovor Beograda i Prištine: U Briselu napravljen dogovor o tablicama


Šef evropske diplomatije Žozep Borelj objavio je da je postignut dogovor Beograda i Prištine u Briselu o registarskim tablicama pod pokroviteljstvom EU.

Kako je objavio, uz posredovanje EU dogovorene su mjere da se izbjegne dalja eskalacija i da se strane potpuno koncentrišu na prijedlog za normalizaciju svojih odnosa.

“Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila. Pozvaću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima”, naveo je Borelj.
U Briselu je juče održan višečasovni sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija sa specijalnim izaslanikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom. Susret je usledio nakon odlaganja primjene mjere o registarskim tablicama za 48 sati, što je od kosovskog premijera Aljbina Kurtija zatražio američki ambasador u Prištini.
 
Do jučerašnjeg sastanka došlo je samo dva dana nakon razgovora na najvišem nivou. U Briselu su se, podsjetimo, u ponedjeljak sastali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, ali ni nakon više sati razgovora nije postignut nikakav dogovor. Tada je Kurti na zahtijev Sjedinjenih Američkih Država odložio primjenu odluke o izdavanju kazni vozačima sa srpskim tablicama na 48 sati, a taj rok isticao je sinoć u ponoć.

Kurti je tom prilikom zahvalio američkom ambasadoru na Kosovu Džefu Hovnijeru na posvećenosti i angažovanju.

“Prihvatam njegov zahtev za 48-časovno odlaganje izricanja kazni za nelegalne KM (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rješenja u naredna dva dana”, naveo je Kurti na Tviteru.


 

 

online