Nešić: Stanivuković preuzima PDP, poslanici Vukanovića će glasati za 4. delegata :: zoricakusmuk.info ::

Nešić: Stanivuković preuzima PDP, poslanici Vukanovića će glasati za 4. delegata


Nenad Nešić, lider DNS-a, danas je za N1 govorio o aktuelnoj politici i o tome kako je DNS dogovorio učešće u vlasti sa strankom Milorada Dodika, SNSD-om.

Treći put ili Dodikov put? Jeste li zalutali?
 
“Nismo mi zalutali, mi smo najavljivali treći put i dobili smo podršku koju smo dobili. Očigledno da narod vjeruje Dodiku i smatra da on provodi ispravnu politiku, ko smo mi da budemo protiv naroda“.
 
Ranije ste rekli da su Šarović i dodik svije strane iste medalje?
 
“Dodik je jedini čovjek koji pruža ruku svima. On poziva da se napravi koncentraciona vlada, koja bi odgovorila izazovima koje ima RS i BiH. Mi tražimo jedinstvo, jačanje institucija RS i nadležnosti, a sve u okviru Ustava BiH”, kazao je Nešić i dodao:
 
“Dodik je dobio povjerenje naroda i ja to priznajem. Gospodin Dodik je inaugurisan za predsjednika RS, vidio sam pojedine opozicionare na prijemu i pojedine načelnike SDS-a. Ja očekujem kada Draško Stanivuković preuzme PDP da će se promijeniti politička kultura. Vjerujem da je politika dobila sasvim drugačiju notu, da kažem kulturniju jer ovaj radikalizam koji dio opozicije propagira ne vodi nigdje“.
 
Dodao je da oni koji ne priznaju izbore, onda ne bi trebali ulaziti u institucije.
 
“Onog trenutka kad ste prihvatili mandate i ušli u NSRS, Parlament BiH, vi ste prihvatili sve rezultate koje je priznala CIK. Ne može se biti malo trudan, ili si trudan ili ne; ako ne priznate izbore, onda ne ulazite u te institucije“.
 
“Mi smo imali dovoljno hrabrosti kada nije niko da izađemo iz vlasti. Nismo naišli na razumijevanje ostatka opozicije. Ja sam bio izložen više udarima iz ostatka opozicije nego od Dodika. Mene je više tukao “bolesnik” Vukanović, nego bilo ko drugi”.
 
Nešić je kazao da želi da se “provodi Ustav BiH”.
 
“DNS i Nenad Nešić žele da se provede Ustav BiH. Ja nisam čuo da je Dodik ikada rekao da RS želi da se otcjepi. Ako neko želi da naruši Dejtonski mirovni sporazum, naš odgovor je nezavisna RS. Vi vidite da imamo stalno neke apelacije, ukidanje prenosa nadležnosti, da se ne ponavljam. Ja predlažem svima u RS i FBiH da uložimo energiju da narod živi bolje“.
 
Nešić je ponovio da vjeruje da će Dodik dobiti četvrtog delegata u Klubu Srba u Parlamentarnoj skupštini BiH i to:
 
“Vjerujem da će gospodin Dodik dobiti četvrtog delegata i to će koliko znam biti neko iz SNSD-a. Ne treba mu podrška Pokreta za Državu, ako oni glasaju za Vojina Mijatovića, Dodik već sada ima sasvim dovoljno ruku. I bez pokreta za državu ima dovoljno ruku da ima četiri poslanika. Mislim da Dodika ništa ne može iznenaditi i imat će četiri poslanika u Domu naroda, ali drago mi je što je ovo rekao Nermin Nikšić da mu nije jasno odakle toliki napadi od radikalnog dijela opozicije prema Mijatoviću i PzD. To je katastrofa”.
 
Dan ranije kaže 53 ruke, sada 56?
 
“Tri ruke su kod Vukanovića. Tri poslanika Vukanovića će glasati za Dodika. Imam indicije, nemam dokaze. Tri poslanika Vukanovića će glasati za četvrtog delegata u Domu naroda. Ne Vukanović, nego iz njegovog kluba“.
 
Dodaje da će “Vukanović i njegova politika brzo doživjeti krah”.
 
“Radikalna politika Vukanovića će ih samo odvesti u propast. Vukanović i njegova politika će vrlo brzo doživjeti krah. Jer ljudi će vidjeti da osim klevete i laži nema šta drugo ponuditi narodu. Poziva ljude da ide na posao a on nema dana radnog staža”.
 
“Mi smo sa Dodikom dogovorili učešće u vlasti. Naš jedini uslov bio je jaka Republika Srpska. Da spriječimo dalje iseljavanje iz RS. O ministarskim mjestima zaista nismo pričali. Meni nije bitno da budem ministar”.
 
“Dodik nije diktator, on je demokratski izabran predsjednik RS. Sa Dodikom je moguć dogovor i sa onim koji se nalaze na drugoj strani. Vidjećete šta će biti kada preuzme Draško PDP, kada dođe nova garnitura SDS-a”, kazao je Nešić.
 
Dodao je da će DNS od februara reorganizovati sastav stranke, da će dovesti nove ljude i reorganizovati sve opštinske i gradske odbore.

​N1

 

online